Næste artikel
OFF og Andersen Forever: To filmskabere markerer 150-året for H.C. Andersens død med eventyrlige kortfilm

Lørdag aften blev de prestigefyldte Bodilpriser uddelt ved et stor prisshow på Folketeatret i København. Her blev det offentliggjort, at vi – Odense International Film Festival – modtager årets Sær-Bodil. En pris, der gives til en organisation, der har ydet en særlig indsats for dansk film. Hele holdet bag OFF var til stede på Folketeatret for at modtage prisen.
Bodilprisen er Danmarks ældste filmpris, og uddeles i 2025 for 78. gang af Danske Filmkritikere. Opkaldt efter to ikoniske skuespillerinder i dansk film, Bodil Ipsen og Bodil Kjer, har Bodilprisen siden 1948 været et fast pejlemærke i dansk filmkultur.
Ved en stor anlagt gallafest på Folketeatret i København lørdag aften blev årets mest bemærkelsesværdige præstationer inden for dansk og international filmkunst fejret med uddelingen af de 13 mælkehvide Bodilstatuetter. Den ene, Årets Sær-Bodil, gik altså til os – Odense International Film Festival (OFF), hvilket vi er uendeligt stolte over. Birgitte Weinberger, kunstnerisk leder og programansvarlig på OFF, udtaler:
“Jeg og resten af holdet bag OFF er meget beærede over den anerkendelse, som Danske Filmkritikere giver filmfestivalen med denne Bodil. Alle, der skaber kulturevents, ved, at intet kommer af sig selv – hverken midler, indhold, gæster eller renommé. Derfor er jeg også enormt stolt over, hvor OFF står i dag: En 50 år gammel filmfestival, der stadig kan samle, udfordre og overraske.”
Birgitte Weinberger, programansvarlig og kunstnerisk leder
Festival med imponerende vingefang
Bodil-prisen blev motiveret og overrakt af filminstruktør Jonas Risvig, der var kunstnerisk profil på OFF24. Han videregav motivationen fra Danske Filmkritikere:
“Den festival, vi i dag kender som OFF, blev grundlagt i 1975 som et led i markeringen af 100-året for H.C. Andersens død. Dengang fik den navnet Den Internationale Eventyrfestival og den daværende borgmester i Odense beskrev den således: ”Den første eventyrfestival i Odense. En ælling blandt festivaler, som måske går hen og bliver en svane.”
I dag ved vi, at der ikke var brug for dette lille forbehold ”måske”. Odense International Film Festival er i dag Danmarks ældste af sin slags og har for længst fået et stort, smukt vingefang, der gennem 50 år har båret det ene store filmtalent efter det andet frem i verden.
Ja, I hørte rigtigt: I 50 år har ildsjæle, kulturgøglere og filmprofessionelle hyldet filmkunsten i det korte format. Undervejs har der været skiftende kunstneriske ledere, der har været afprøvet forskellige formidlingsstrategier og skabt nye og spændende oplevelsesrum.
I centrum for det hele har kærligheden til film stået – siden 2010 har festivalen været helhjertet dedikeret til kortfilmen.
Hvert år valfarter gamle såvel som nye filmbranchefolk til OFF for at tage del i festen, der ikke synes at tage nogen ende. Heldigvis!
Vi gerne være med til at holde festen flyvende med kærlig opbakning og denne værtsgave: årets SÆR-Bodil.”
Rosende ord fra både bagland og branche
Nyheden om overrækkelsen af den prestigefyldte Bodil har affødt mange roser og flotte ord – blandt andet fra Søren Windell, By- og Kulturrådmand i Odense Kommune:
“Jeg er utrolig stolt over, at OFF hyldes med noget så unikt som en Bodil. Denne store anerkendelse understreger festivalens status som fyrtårn i Odenses kulturliv og hele det danske filmlandskab. Som kulturrådmand er det mig en stor glæde at se, hvordan filmfestivalen bliver ved med at udvikle sig og har en unik evne til at forblive relevant for de mange. Og så glæder vi os til april, hvor holdet bag OFF har knoklet for at skabe endnu en vigtig filmevent til Odense og Danmark med spillefilmfestivalen OFFSpring. Stort tillykke til OFF!”
Peter Rahbæk Juhl, borgmester i Odense Kommune, udtaler:
”Det er en stor, men også helt fortjent anerkendelse, at OFF Film Festival er blevet hyldet med en SÆR-Bodil – for filmfestivalen er en vigtig del af Odenses rige kulturliv. Film handler først og fremmest om at fortælle gode og gribende historier, der efterlader et aftryk hos dem, der ser med. På samme måde har OFF i nu 50 år sat et markant aftryk i Odense – og på hele det danske filmlandskab. Det er jeg som borgmester stolt over, at vores by kan levere, og jeg glæder mig til, at OFF Spring også kommer i gang til april – så filmfestivalsæsonen bliver endnu længere. Stort tillykke!”
Danske Filmkritikere uddeler i alt 13 statuetter under kategorierne: Bedste film, Bedste hovedrolle, Bedste birolle, Bedste ensemble, Bedste dokumentar, Bedste engelsksprogede film, Bedste ikke-engelsksprogede film, Bedste fotograf, Bedste manuskript, TV 2 Talentprisen, Æres-Bodil, Sær-Bodil og Bahs-prisen.