ABCinema og Ursula Reuter Christiansen

Focus, Special - Aldersgrænse: 16+

Dansk filmkollektiv og feministisk ener

ABCinema var et dansk filmkollektiv i ungdomsoprørets kølvand, hvis medlemmer løst og fast talte billedkunstnere som Per Kirkeby, Bjørn Nørgaard, Lene Adler Petersen og Ursula Reuter Christiansen og filmfolkene Erik Crone, Ole John og Jørgen Leth. Eftersøgningen er blevet kaldt den ultimative happening-film, indspillet af ABCinema under en teltlejr på Randbøl Hede i sommeren 1969 på det billige smalfilmsformat super-8. Det var et eksperiment, der skulle nulstille og forny filmkunsten, og alle bidrog med deres lidenskab til et stort fælles hele. Resultatet er drømmende, smuldrende og ufokuseret – et overgearet katalog af ideer, der falder fra hinanden.

Anderledes beslutsom er Skarpretteren; dansk-tyske billedkunstner Ursula Reuter Christiansens egen skelsættende film lavet efter ABCinemas sammenbrud. ”Det næste store øjeblik i historien tilhører os”, proklamerer filmen, og mener Kvinden, der skal frigøre sig: ”Blomsterkransen skal væk, men som en tornekrans er den trykket fast ned over panden, er næsten ikke til at rive af.”

Om Ursula Reuter Christiansens feministiske avantgarde satte sig større og mere vidtrækkende spor end fællesprojektets utopi er spørgsmålet i optakten fra Statens Museum for Kunst, der i foråret 2018 udstillede Skarpretteren som totalinstallation.

Der vises følgende film til ABCinema:

Eftersøgningen
Director: Jørgen Leth, Ole John et al.
Denmark | 1970 | 36”

Skarpretteren
Director: Ursula Reuter Christiansen
Denmark | 1973 | 35”

Screenings

Saturday 01-09-2018 kl. 11:30 Pejsestuen 100 Billetter til rådighed Reserver billetter