fbpx

Årets konkurrencefilm er fundet

Trommehvirvel for selektionen OFF19

Ventetiden er ovre for de mere end 3.200 filmskabere, der har indsendt film til årets filmfestival i Odense. Natten til tirsdag fik samtlige tilmeldte film besked om, hvorvidt de er udtaget til konkurrenceprogrammet ved OFF19. For 121 film – og folkene bag – er det en rigtig god mail, der i nattens løb er landet i indbakken.

Den lille, store fortælling

Falske jomfruhinder. Finurlige animationsstreger om vemodet ved at forlade barndommens land. En far og søn, der fanger uforvarende turister ind til brydekamp i outbackens støvede middagstime.

Konkurrenceprogrammets 121 udvalgte kortfilm kommer vidt omkring, visuelt som indholdsmæssigt. Alligevel er det muligt at udpege enkelte tendenser, der er kendetegnende for selektionen – og kortfilmsformatet – netop i 2019:

Der er en følelig interesse hos filmskaberne for den lille, store fortælling: At belyse nogle af samfundets mere komplekse og aktuelle tematikker gennem intime portrætter af menneskelige relationer. Mange af kortfilmene i årets selektion har det nære – familie og familiestrukturer – som dramatisk og kreativt omdrejningspunkt for fortællingen”, beretter festivalleder Birgitte Weinberger.

Danske kortfilm med stærke casts

For den danske del af de udvalgte konkurrencefilm har et andet gennemgående forhold overrasket festivallederen positivt: Markante casts med endog meget anerkendte, erfarne og veletablerede skuespillere på rollelisten. For Birgitte Weinberger vidner den ambitiøse castingtendens om en mærkbar seriøsitet, der hersker omkring det korte format særligt i disse år:

At højprofilerede, prisvindende og folkekære skuespillere, som igennem en lang karriere har beriget dansk filmkunst med deres talent, samtidig vælger at arbejde med spirende filmskabere indenfor kortfilmens kreativt stimulerende rammer, er med til at blåstemple kortfilmformatet som kunstform. Desuden er sammenstillingen i mine øjne en vinderkombination for begge parter: De etablerede skuespillere får mulighed for at møde morgendagens talenter og måske finde ny inspiration, mens de unge filmskabere kan trække på og lære af kollegaernes omfattende og brede erfaring fra mange år i branchen.”

Af kendte navne blandt årets danske casts finder man blandt andre Tommy Kenter, Ellen Hillingsø, Henrik Birch, Ghita Nørby, Charlotte Munck, Peter Plaugborg og Rosalinde Mynster. Desuden debuterer skuespiller Sara Hjort Ditlevsen som instruktør som en del af konkurrenceprogrammet ved OFF19, ligesom det unge, Cannes-aktuelle stortalent Andrias Høgenni har en film med i årets konkurrence.

Fakta om årets selektion OFF19

I alt 3.264 kortfilm er indsendt til OFF19; antallet af indsendte kortfilm er næsten 25% højere end det tilsvarende tal for OFF18. Af de flere end 3.200 tilmeldte film er i alt 121 kortfilm udtaget til årets konkurrenceprogram. De 121 film kommer fra 39 lande fordelt over hele kloden – blandt andet Andorra, Venezuela, Nepal og Taiwan. I alt varer de 121 film 31 timer – og det har taget udvælgelsesjuryen mere end 600 timers filmkigning at finde de film, der ultimativt er nået igennem nåleøjet.

Den fulde liste over konkurrenceprogrammets 121 udvalgte kortfilm kan ses her: Official Selection OFF19