fbpx

EDIT24 sætter ny rekord: 3.539 fynske skoleelever producerer animations- og realfilm

I disse uger skaber 3.539 fynske skoleelever i 4.-7. klasse omkring 900 film til EDIT24 – Danmarks største skolefilmkonkurrence for både animations- og realfilm. Nu venter juryens dom ved de lokale gallaarrangementer og finalen, hvor skuespiller Safina Coster-Waldau fra DRs julekalender ‘Theo & Den Magiske Talisman’ og instruktøren bag Anders ‘Anden’ Matthesens animationsfilm ‘Ternet Ninja’ kigger forbi.

På Fyn er du aldrig for ung til at blive filmskaber. Det står særligt klart i disse uger, hvor mere end 3.500 skoleelever fra Fyn i alderen 10-14 år hiver mobiltelefoner og tablets frem for at producere deres egne film til mobilfilmkonkurrencen EDIT24. Dermed er EDIT24 – som arrangeres af Kulturregion Fyn – landets største skolefilmfestival med både animationsfilm og realfilm på skoleskemaet.

At EDIT24 endnu en gang sætter ny rekord i antallet af tilmeldte elever, glæder Lars Erik Hornemann(V), der er formand for Kulturregion Fyns politiske styregruppe:

“Med EDIT24 ønsker vi at give de fynske børn og unge hands-on-erfaring med filmmediet, der over de seneste år er blevet en del af Fyns kreative DNA. Det glæder mig, at de fynske skoler også ser potentialet i mobilfilmkonkurrencen og år efter år afser tid til filmproduktion i deres ellers travle årsplaner,” udtaler Lars Erik Hornemann.

Erfaring med animations- og realfilm
EDIT24’s deltagere er delt op i to aldersgrupper, som beskæftiger sig med to forskellige stilarter. Hvor de yngste elever fra 4.-5. klasse producerer animationsfilm ved hjælp af stopmotion-teknikker og materialer som karton, maling, LEGO-klodser og modellervoks. Så skaber eleverne fra 6.-7. klasse realfilm, hvilket stiller andre krav til produktionen. Her er der blandt andet brug for et detaljeret manuskript, skuespillere, fokus på lyd og lys, samt forståelse for filmklipning.

Elevernes egne ideer er udgangspunktet for filmproduktionen, og undervejs i processen får de hands-on-erfaring med, hvad det vil sige at skabe en fortælling i lyd og billeder. Processen er en unik indgangsvinkel til at forstå, hvor mange forskellige typer af kompetencer der skal til for at lave en vellykket film.

Tidlig interesse for filmproduktion
Filmskaber og stopmotion-fanatiker Nana Torp – kendt fra DR Ultras program “Kreakampen”- er juryformand, når eleverne fra 4.-5. klasse konkurrerer om den ærefulde titel: Bedste animationsfilm.

Ifølge hende er en stor skolefilmkonkurrence som EDIT24 utroligt værdifuld – særligt i forhold til elevernes læring og forståelse for filmproduktion:

“For mange børn er det at skabe film en helt ny måde at være kreativ på. Børn, der ikke ser sig selv som kreative, får ofte en vild optur over at lave film. Stopmotion er særligt unikt, fordi der ikke er noget, der er givet. Hver eneste frame, lyd og bevægelse er skabt af eleven – og det giver en meget stærk bevidsthed om, hvad film er, ligesom det giver forståelse for filmens virkemidler,” forklarer Nana Torp, der i fire år har været en del af holdet bag EDIT24.

Lokal optakt til Den Fynske Galla
Fra tirsdag den 12. marts ruller de lokale EDIT24-konkurrencer i Kulturregion Fyns ni medlemskommuner. Her vises elevernes film for de øvrige konkurrence-deltagere fra samme kommune, hvorefter en lokal jury udvælger den bedste animationsfilm blandt 4.-5. klassernes film og den bedste realfilm blandt 6.-7. klassernes film. Derudover fremhæver juryen en række andre film, som har gjort det særligt godt på områder som teknik, skuespil og brug af tema.

De to vinderfilm fra hver kommune og de to klasser bag repræsenterer deres kommune ved finalearrangementet, Den Fynske Galla, sombliver afholdt fredag den 5. april i Scala Svendborg.

Besøg af Safina Coster-Waldau 
Inden vinderne af EDIT24-finalen udnævnes fra scenen under Den Fynske Galla, får alle eleverne mulighed for at få en stjernestund foran kameraet på den røde løber.

De ældste elever kan desuden møde en rigtig stjerne – nemlig den 15-årige Safina Coster-Waldau, der spillede Simone i DRs julekalender fra 2018, ‘Theo & Den Magiske Talisman’.

Thorbjørn Christoffersen, instruktøren bag Anders ‘Anden’ Matthesens animationsfilm ‘Ternet Ninja’, dukker op ved 4.-5. klassernes prisfest. Her vil han vise klip fra filmen og ‘behind-the-scenes’ tegninger. Han fortæller også om, hvordan det er at skabe en succesfuld animationsfilm til det store lærred.

Lærerige præmier på spil
Vinderne af EDIT24s hovedpriser har masser at glæde sig til. Klassen bag den bedste film lavet af elever i 4.-5. klasse vinder nemlig et besøg af professionelle filmfolk i klassen til en gang hardcore filmundervisning. For de ældste elever er titlen “Bedste realfilm” lig med en tur til København, hvor klassen får mulighed for at besøge i et rigtigt filmstudie – enten FILM-X på Det Danske Filminstitut eller på Station Next i Filmbyen.

 

Om EDIT24

  • EDIT24 er et unikt koncept, der giver elever i 4.-7. klasse på Fyn mulighed for at lave deres egen realfilm eller animationsfilm på mobil og tablet – fra idé til færdigklippet film.
  • Under EDIT24-forløbet inddeles eleverne i mindre grupper, som kaster sig over at skrive en synopsis til en kortfilm, optage klip til filmen på deres mobiltelefon eller tablet, klippe dem digitalt, arbejde med lyd for til sidst at uploade filmen til www.edit24.dk.
  • Der er i år forskellige temaer og benspænd for filmene, som kan ses på www.edit24.dk/konkurrencen/regler/
  • EDIT24 foregår i de ni fynske kommuner, som er medlem af Kulturregion Fyn. 
  • Formålet med EDIT24 er at få filmmediet ud til børn og unge, øge deres forståelse af film og give dem den hands-on-erfaring, som er afgørende for virkelig at kunne forstå filmens sprog.
  • EDIT24 er en del af projektet “Film for børn og unge” under indsatsområdet “Fyn er Film” i den fynske kulturaftale 2015-19. Projektet er støttet af Kulturministeriet og FilmFyn.

Læs mere på www.edit24.dk