fbpx

Konkurrenceprogram

Hos OFF er vi ikke i tvivl: på programmet er sanselig poesi med menneskekroppen i centrum, spændstige hormonbomber, grusom humor og adskillige kig direkte ned i det menneskelige sinds dybeste mørke. Kortfilmene kan få publikum helt ud på kanten af sædet og giver et intenst sus, som med garanti bliver hængende i tankerne resten af dagen.

Antallet af kortfilm i konkurrencens program varierer og kan bestå af mellem 60-75 internationale og danske film. De er efter grundigt gennemsyn blevet udvalgt ud fra et felt på over 3.200 kortfilm; først har en præjury og siden en udvælgelsesjury håndplukket de stærkeste film med OFF-signatur.
Bemærk at alle filmene i Hovedkonkurrencen frarådes til mindre børn.

De udvalgte kortfilm vises i festivalens programmer og ved festivalugens afslutning uddeler Hovedkonkurrencens jury de fire priser:

 • Hovedkonkurrence – The H. C. Andersen Award
  OFF Grand Prix. Prisen går til den bedste kortfilm. Denne pris er Oscar-kvalificerende.
 • Hovedkonkurrence – The Storyteller Award
  Prisen går til kortfilmen med de bedste historiefortællingsevner.
 • Hovedkonkurrence- The Artist Award
  Prisen går til kortfilmen med det stærkeste kunstneriske udtryk.
 • Hovedkonkurrence – Short Film Candidate for the European Film Awards 2022
  Der udvælges en kandidat blandt de europæiske EFA-mærkede kortfilm. Vinderen ryger videre og får måske en plads blandt årets nominerede kortfilm, som kan vinde under European Film Awards 2022.

Dansk film har en lang tradition for at excellere i det korte format – fra Dreyers sublime novellefilm til slutningen af 1990erne, hvor duoen Anders Thomas Jensen og Thomas Villum Jensen red på en guldbølge i Hollywood. Danske kortfilm er faktisk blevet belønnet med Oscarstatuetter langt flere gange end danske spillefilm. Men der er ingen grund til at nøjes med at tage Oscarakademiets ord for det: på OFF viser vi et udvalg af de bedste danske kortfilm fra det sidste år, og programmet rummer både animations-, fiktions- og dokumentarfilm. Fælles for dem alle er, at de har en spilletid på under 30 minutter. I programmet kan man opleve erfarne instruktører såvel som morgendagens talenter, genkende etablerede skuespillere og komme tæt på råt menneskeliv i dokumentarfilm med eller uden iscenesættelse.

Det er en svær opgave juryen kommer på, når de skal vælge de bedste kortfilm fra Danmark. Nogle af dem er udvalgt til at dyste mod de internationale film i hovedkonkurrencen, men der uddeles desuden to eksklusive danske priser:

 • Den Danske Konkurrence – Best Danish Short Film Award
  Prisen går til den bedste danske kortfilm. Denne pris er Oscar-kvalificerende.
 • Den Danske Konkurrence – FilmFyn Talent Award
  Prisen går til den danske kortfilm som udviser entydig vision og talent.

Animation er ikke kun for børn. Slet ikke faktisk. På OFF har vi vidst det længe, for da festivalen blev afviklet for første gang i 1975, var det kun animationskortfilm – eller tegnefilm, som de hed i folkemunde – der blev vist på festivalen. Dengang skulle filmene være baseret på eventyr af H.C. Andersen for at kvalificere sig. I 1983 åbnede festivalen op for kortfilm i alle genre og uden tilknytning til manden i den høje hat, og her begyndte rejsen for alvor mod det OFF, som vi kender i dag. Men den animerede kortfilm og dens helt særlige eventyrlige evne til at fortælle historier og skabe stemninger har altid stået OFFs hjerte nær.

I 2015 fik animationskonkurrencen den ultimative anerkendelse, da Oscar Akademiet tildelte animationskonkurrencen en Oscar-kvalificerende status, hvilket betyder, at vinderen af konkurrencen sendes direkte videre til præ-screening hos Oscar Akademiet.

Hvad enten det gælder stop-motion-fortællinger, dukkefilm, håndtegnede universer, nuttede computeranimerede dyr eller storladne 3D-produktioner, så har kreativiteten og fantasien frit spil hos animatoren, og det nyder OFFs publikum godt af på det store lærred! Og vi glæder os til at kunne vise vores publikum fantastiske animationskortfilm, der har stærke historier, er visionære, har humor, er skæve og absurde, forfærder og bevæger. Animationskortfilmen kan det hele og vi glæder os til at vise det til jer!

I animationskonkurrencen uddeles der i samarbejde med Animationssammenslutningen ANIS – som også udpeger animationsjuryen – to priser:

 • Animationskonkurrence – Børge Ring Award
  Prisen går til den bedste animerede kortfilm. Denne pris er Oscar-kvalificerende.
 • Animationskonkurrence – Animation Talent Award
  Prisen, som uddeles af ANIS, går til den danske animator som har lavet en ekstraordinær animationskortfilm.

Den korte dokumentar har altid været tilstede på OFF og været en vigtig del af festivalens konkurrencer, men nu bliver der for alvor sat fokus på den intense og udfordrende genre. Fra 2018 fik Den korte dokumentar sit helt eget konkurrence-spor med to nye priser og egen jury. Derudover, er vi utroligt stolte over, at dokumentarkonkurrencen er vores fjerde Oscar-kvalificerende konkurrence. Det vil sige, at vinderen af Bedste Korte Dokumenter, får deres film sendt videre til præ-screening hos Oscar Akademiet.

Den korte dokumentarfilm kan noget ganske særligt. Vi kender den lange dokumentarfilm fra TV, men den korte er for mange stadig en ukendt størrelse. Korte dokumentarfilm er et yderst intenst format, hvor publikum bliver præsenteret for dele af virkeligheden, som man ellers kun sjældent (eller aldrig) bliver præsenteret for. På under 30 minutter får publikum mulighed for at besøge steder i verden, de ikke anede eksisterede, personligheder som man ikke troede fandtes, eller blot opleve et udsnit af livet, som det også kan se ud.

De udvalgte konkurrencefilm bliver bedømt af sin egen kyndige jury, der på lige fod med de andre juryer består af tre kompetente filmprofessionelle. De uddeler to priser:

 • Dokumentarkonkurrence – Best Short Documentary
  Prisen går til bedste dokumentarkortfilm. Denne pris er Oscar-kvalificerende.
 • Dokumentarkonkurrence – The Soapbox Award
  Prisen går til dokumentaren, der gør bedst brug af platformen til at have en meningsfuld indflydelse på samfundet.

Kortfilm er i den grad også for store børn og unge. Derfor har vi håndplukket alle de film fra de øvrige konkurrenceprogrammer, der i særlig grad egner sig til aldersgruppen 14 år og opefter, og sammensat dem i deres egen konkurrence, som vi kalder ungdomskonkurrencen. Det giver det unge publikum en sjælden og sjov mulighed for at blive introduceret til kortfilmens verden. Ungdomsfilmene er også med i en eller flere af de øvrige konkurrencer på festivalen, men de bærer alle præg af noget særligt, der gør dem egnet til det unge publikum.

Vores ungdomsjury er altid en særligt udvalgt, lokal skoleklasse og de har en stor opgave foran sig, når de skal udvælge den allerbedste ungdomsfilm på tværs af konkurrencerne. Der skal tages voksne beslutninger i processen, og vi har stor respekt for deres arbejde.

 • Ungdomskonkurrence – Ungdomsjuryens Pris
  Prisen, som uddeles af Ungdomsjuryen, går til den bedste kortfilm egnet til unge.