fbpx

Konkurrenceprogrammer

Den internationale Konkurrence består af fiktionsfilm fra udlandet, og de tager publikum med det meste af verden rundt, og hele følelsesregistret får en tur i manegen. Der er sikkert sanselig poesi, spændstige hormonbomber, grusom humor og adskillige kig direkte ned i det menneskelige sinds dybeste mørke.

Antallet af kortfilm i konkurrencens program varierer, men består af ca. 50 internationale fiktionsfilm fra det store udland.

Filmen er efter grundigt gennemsyn blevet udvalgt; først har en præjury og siden en udvælgelsesjury håndplukket de stærkeste film med OFF-signatur.

Bemærk, at alle filmprogrammerne i Den Internationale Konkurrence frarådes til børn og ingen af filmene er på dansk.

Ved festivalugens afslutning uddeler Den Internationale Jury fire priser:

Best International Short Award

Prisen går til den bedste kortfilm i Den Internationale Konkurrence. Denne pris er Oscar-kvalificerende.

Soapbox Award

Prisen går til den internationale kortfilm, der bedst bruger sin platform til at have en meningsfuld indflydelse på samfundet.

Artist Award

Prisen går til den internationale kortfilm med det stærkeste kunstneriske udtryk.

EFA-Kvalifikation

Juryen vælger den bedste europæiske film mellem konkurrencerne, som sendes videre til bedømmelse hos Det Europæiske Filmakademi.

Dansk film har en lang tradition for at excellere i det korte format – fra Dreyers sublime novellefilm til slutningen af 1990erne, hvor duoen Anders Thomas Jensen og Thomas Villum Jensen red på en guldbølge i Hollywood. Danske kortfilm er faktisk blevet belønnet med Oscarstatuetter langt flere gange end danske spillefilm. Men der er ingen grund til at nøjes med at tage Oscarakademiets ord for det: på OFF viser vi et udvalg af de bedste danske kortfilm fra de sidste to år. Programmet for Den Danske Konkurrence består af danske fiktionsfilm, hvor man kan opleve erfarne filmskabere såvel som morgendagens talenter.

Bemærk, at alle filmprogrammerne i Den Danske Konkurrence frarådes til børn.

Ved festivalugens afslutning uddeler Den Danske Jury følgende tre priser:

Best Danish Short Award

Prisen går til den bedste danske kortfilm i Den Danske Konkurrence. Denne pris er Oscar-kvalificerende.

FilmFyn Storyteller Award

Prisen går til den danske kortfilm med de bedste evner indenfor historiefortælling.

Best Danish Acting Performance Award

Prisen går til den danske skuespiller, som laver en exceptionel god skuespilpræstation.

Animation er ikke kun for børn. Slet ikke faktisk. På OFF har vi vidst det længe, for da festivalen blev afviklet for første gang i 1975, var det kun animationskortfilm – eller tegnefilm, som de hed i folkemunde – der blev vist på festivalen. Dengang skulle filmene være baseret på eventyr af H.C. Andersen for at kvalificere sig. I 1983 åbnede festivalen op for kortfilm i alle genrer og uden tilknytning til manden med den høje hat.

I 2015 fik animationskonkurrencen den ultimative anerkendelse, da Oscar Akademiet tildelte animationskonkurrencen en Oscar-kvalificerende status, hvilket betyder, at vinderen af konkurrencen sendes direkte videre til præ-screening hos Oscar Akademiet.

Hvad enten det gælder stop-motion-fortællinger, dukkefilm, håndtegnede universer, nuttede computeranimerede dyr eller storladne 3D-produktioner, så har kreativiteten og fantasien fået frit spil. Her finder man stærke historier visionære film, der har humor, er skæve og absurde, forfærder og bevæger.

Bemærk, at alle filmprogrammerne frarådes til børn.

I animationskonkurrencen vises der både danske og internationale film, og der uddeles i samarbejde med Animationssammenslutningen ANIS – som også udpeger animationsjuryen – to priser:

Best Animation Short Award – Børge Ring Award

Børge Ring Award går til den bedste danske eller internationale animerede kortfilm. Denne pris er Oscar-kvalificerende.

Best Danish Animation Short Award

Prisen, som uddeles af ANIS, går til den bedste danske animationskortfilm i konkurrencen.

Den korte dokumentar har altid været tilstede på OFF og været en vigtig del af festivalens konkurrencer. Fra 2018 fik den korte dokumentar sit helt eget konkurrence-spor med to nye priser og egen jury. Derudover er vi utroligt stolte over, at dokumentarkonkurrencen er vores fjerde Oscar-kvalificerende konkurrence. Det vil sige, at vinderen af Bedste Korte Dokumenter får deres film sendt videre til præ-screening hos Oscar Akademiet.

Den korte dokumentarfilm kan noget ganske særligt. Vi kender den lange dokumentarfilm fra TV, men den korte er for mange stadig en ukendt størrelse. Korte dokumentarfilm er et yderst intenst format, hvor publikum bliver præsenteret for dele af virkeligheden, som man ellers kun sjældent (eller aldrig) bliver præsenteret for. På under 30 minutter får publikum mulighed for at besøge steder i verden, de ikke anede eksisterede, personligheder som man ikke troede fandtes, eller blot opleve et udsnit af livet, som det også kan se ud.

Bemærk, at alle filmprogrammerne i Dokumentarkonkurrencen frarådes til børn.

I Dokumentarkonkurrencen vises der både danske og internationale kortfilm. Ved festivalugens afslutning uddeler Dokumentar Juryen følgende to priser:

Best Short Documentary Award

Prisen går til bedste danske eller internationale dokumentarkortfilm og er Oscar-kvalificerende.

Best Danish Documentary Award

Prisen går til den bedste danske dokumentarkortfilm i konkurrencen.

Kortfilm er i den grad også for store børn og unge. Derfor har vi håndplukket alle de film fra de øvrige konkurrenceprogrammer, der i særlig grad egner sig til aldersgruppen 14 år og opefter, og sammensat dem i deres egen konkurrence, som vi kalder Ungdomskonkurrencen. Det giver det unge publikum en sjælden og sjov mulighed for at blive introduceret til kortfilmens verden.

Vores ungdomsjury er altid en særligt udvalgt, lokal skoleklasse og de har en stor opgave foran sig, når de skal udvælge den allerbedste ungdomsfilm på tværs af konkurrencerne. Der skal tages voksne beslutninger i processen, og vi har stor respekt for deres arbejde. De uddeler følgende pris:

Ungdomsjuryens Pris

Prisen, som uddeles af Ungdomsjuryen, går til den bedste kortfilm egnet til unge.