fbpx

Odense får ny spillefilmfestival: OFFSpring åbner til april 2025

Festivalernes by, Odense, bliver hjemsted for Danmarks spritnye spillefilmfestival, når OFFSpring åbner til april 2025. Festivalen vil løbe over 7-10 dage med visninger af både nationale og internationale film samt talks og mange andre publikumsengagerende formater. Med OFFSpring markerer Odense sig nok en gang som en stærk kulturby og en yderst vigtig scene for det danske filmmiljø både nationalt og internationalt.

Odense har i de senere år markeret sig som en innovativ kulturby. Foruden attraktioner og museer i topklasse danner byen hvert år ramme om en lang række store festivaler med fokus på alt fra musikalske sværvægtere til blomsterudsmykning i bybilledet og magiske dage for børn og barnlige sjæle. Nu kan Odense føje endnu en vigtig kulturbegivenhed til den flotte liste med Danmarks eneste spillefilmfestival, OFFSpring. Festivalen udspringer af kortfilmfestivalen OFF – Odense International Film Festival, som er den eneste danske kortfilmfestival, der er Oscar-, EFA- og Robert-kvalificerende. OFFSpring står derfor på skuldrene af en betydningsfuld institution i den danske filmbranche.

Peter Rahbæk Juel, borgmester i Odense, ser åbningen af OFFSpring som en stor gevinst for byen, borgerne og hele den danske filmbranche:

“Ambitionen er altid, at Odense skal være en levende og farverig by, der tiltrækker mennesker fra både nær og fjern. OFF har sat vores by på filmbranchens verdenskort, men nu tages det næste skridt. Med OFFSpring, Danmarks nye spillefilmsfestival, får gæster og Odenseanere endnu en grund til komme ind til bymidten og tage del i de mange oplevelser den har at byde på. Dét har stor værdi for restauranter, hoteller og butikker – men selvfølgelig også for kulturen og hele den danske filmbranche.”

Et unikt mødested for filmskabere, branchen og publikum
Programmet for OFFSpring kommer til at strække sig over 7-10 dage. Festivalen sættes i verden for at skabe en platform og et publikum til de filmskabere, der har taget springet fra det korte til det lange format. Derfor vil OFFSpring fokusere på filmskabernes første og anden spillefilm. Film af nyere spillefilmsinstruktører præsenteres i et konkurrenceprogram, mens debutfilm fra mere etablerede filmskabere kommer i fokus ved særlige programpunkter.

Foruden et stærkt fokus på både danske og internationale spillefilm, er det festivalens ambition at skabe et særskilt branchespor med fagligt indhold, talks, paneldebatter, netværksarrangementer, workshops samt arrangementer med kendte, internationale keynote-talere. På den måde vil festivalen blive et unikt mødested for filmbranchen, filminteresserede besøgende fra hele Danmark og ikke mindst Odenses filmelskende borgere. Omfanget og sammensætningen af det endelige program fastlægges på baggrund af testversionerne og udviklingsarbejdet i 2023 og 2024.

Rådmand for By- og Kulturforvaltningen, Søren Windell, udtaler:

”Med OFFSpring får vi nu også en festival, hvor spillefilm bliver repræsenteret, foruden OFF, der i 50 år har promoveret kortfilmgenren. Det er to forskellige genrer, selvom begge dele er film, så er spillefilmsgenren mere kendt, og OFFSpring har potentiale til, ad åre, at vokse sig endnu større end OFF, og sammen sætter de et flot fokus på det fynske filmmiljø. I forlængelse af det fokus får vi meget tilbage for de penge, vi bruger på FilmFyn, i kraft af de produktioner, som bliver lagt på Fyn og som understøtter alt fra overnatningsfaciliteter, produktionssteder, lokale håndværkere, skuespillere, statister og de filmarbejdere, som nu også får en uddannelse her på øen”, siger rådmand Søren Windell.

Festivalleder ved OFF, Birgitte Weinberger, supplerer:

Vores ambition er at skabe en ambitiøs og bredt favnende festival for spillefilm, som repræsenterer Filmøen Fyn såvel som filmnationen Danmark. Derfor er vi rigtig glade for, at Økonomiudvalget så entydigt bakker op om vores flerårige indsats for at give hele Danmark en ny spillefilmfestival. Nu skal vi i arbejdstøjet for at skaffe den sidste del af finansieringen, så vi kan nå at få et brag af en festival på vingerne til april 2025.”

Fakta om OFFSpring

  • Økonomiudvalg i Odense har den 3. april 2024 vedtaget at støtte spillefilmfestivalen OFFSpring med 2 mio. kr. årligt de kommende tre år. Den øvrige finansiering skal nu sikres via fonde og puljer.
  • OFFSpring udspringer af kortfilmfestivalen OFF, der i 2025 kan fejre 50-års jubilæum.
  • OFF – Odense International Film Festival er Danmarks eneste Oscar-, EFA- og Robert-kvalificerende kortfilmfestival.
  • OFFSpring strækker sig over 7-10 dage og afholdes første gang i april 2025.
  • OFFSpring afholdes i Nordisk Film Biografer og nærliggende venues. På sigt vil filmfestivalen vokse til øvrige venues i hele Odense.
  • OFF er en del af Kulturmaskinen, som er et kulturelt mekka i Odense, hvor scener, kunstudstillinger, kreative værksteder, festivaler og meget mere danner ramme for mangfoldige og brugerdrevne kulturoplevelser, kreativ selvudfoldelse og socialt samvær.
  • Odense har i de senere år markeret sig stærkt som festivalernes by, og lægger venues til festivalerne OFFSpring, OFF, Tinderbox, Grøn Koncert, HC Andersen Festspillene, Spoken Word Festival, Rosé Festival Odense, Dynamo Circus Festival, Odense Pale Ale Festival, Skjaldefestival i Odins Odense, HC Andersen Festivals i Odense, Generator Festival, Nashville Nights Festival, Tartelet Festival Odense og Magiske Dage Fantasy Festival.

 

Kontakt:

Birgitte Weinberger, festivalleder ved OFF – Odense International Film Festival, tlf.: 65 51 28 37
Borgmester Peter Rahbæk Juel via presserådgiver Alexander Mose-Johansen, tlf.: 24 37 33 97 eller almos@odense.dk

 

Foto: Johan Mussmann