fbpx

Vinderne af OFF21 er fundet

Efter en uge i kortfilmens tegn blev de eftertragtede priser i aften uddelt til OFF Awards 2021. Claus Riis Østergaard var vært ved showet, der på underholdende vis bød vinderne velkommen på scenen, hvor de modtog deres priser. Smilene var naturligvis brede, og klapsalverne fra salen vidnede om, at det ikke kun var årets juryer, der havde haft store filmoplevelser i løbet af ugen. Der har været kortfilm for enhver smag: sjove, skræmmende, forbavsende og smukke film fordelt i forskellige genrer.

 

Det har været en uge fuld af smukke, tankevækkende, hjerteskærende, spændende, grænsebrydende og helt unikke film, der har vist, hvor bred en genre kortfilm er. Rigtig mange filmskabere fra ind- og udland har lagt vejen forbi Odense, og festivalleder Birgitte Weinberger glæder sig over endnu en fantastisk uge med masser af kortfilmsinteresserede gæster:

”Det har været en kæmpe fornøjelse igen at samle filmfolk fra nær og fjern til en hel uge med kortfilm – og som altid er det helt fantastisk, at kunne løfte sløret for juryernes valg af vindere. De er ligeså fabelagtige, som de er forskellige, og de er alle super gode eksempler på den her genre, hvor du på kort tid skal fortælle store historier. Vi har haft besøg af en masse glade gæster og filmskabere, og jeg glæder mig allerede til næste år,” fortæller festivalleder Birgitte Weinberger, der har stået i spidsen for festivalen for trettende år i år.

Årets juryer har haft en stor og svær – men også givende – opgave foran sig med at finde årets vindere:

”Den amerikanske filmkritiker Roger Ebert sagde engang, at film er en empatimaskine, som giver os en unik mulighed for at leve andre liv end vores egne – at træde i andre menneskers fodspor, også i fjerne lande og kulturer – og som derfor giver os indsigt i og forståelse for andre måder at leve og tænke på,” fortæller Christian Monggaard, der er filmkritiker og i år var medlem af juryen for Hovedkonkurrencen på OFF.

”Det er en sætning, jeg bliver mindet om, hver gang jeg er til filmfestival, ikke mindst filmfestivalen i Odense. Som jurymedlem har jeg i år set 52 kortfilm i alle mulige genrer og med forskellige udtryk og fra hele verden. Det er en gave at få lov til at opleve så mange fortællinger om det at være menneske i verden, og jeg bliver igen mindet om, hvor stærk en kunstart kortfilmen er – hvor store og vigtige historier, man kan få plads i det lille format,” afslutter han.

OFF viser alle vinderfilmene i morgen søndag på Café Biografen i Odense. Befinder man sig ikke i Odense, kan man via streamingtjenesten OFFstream.dk se konkurrencefilmene fra 2021 nu og den kommende uge.

OFF Grand Prix – HCA Award:  The Long Goodbye, af Aneil Karia (UK). Prisen går til den bedste kortfilm og er Oscar-kvalificerende.

Storyteller Award: We’re Not Animals, af Noé Debré (FR). Prisen går til kortiflmen med de bedste historiefortællingsevner.

Artist Award: You’re Dead Helen, af Michiel Blanchart (FR,BE). Prisen går til den kortfilm med det stærkeste kunstneriske udtryk.

OFF Short Film Candidate for the European Film Awards 2020: The Long Goodbye, af Aneil Karia (UK). Prisen giver en nominering til European Film Awards 2022.

Best Danish Short Film: Amourteur, af Sylvia Le Fanu (DK)Prisen går til den bedste danske kortfilm og er Oscarkvalificerende.

FilmFyn Talent Award: When The Moon Was Gibbous, af Erika Grace Strada (DK)Prisen går til den danske kortfilm som udviser entydig vision og talent.

Børge Ring Award: The Expected, af Carolina Sandvik (SE). Prisen går til den bedste animerede kortfilm og er Oscarkvalificerende.

Animation Talent Award: Yndlingsdatter, af Susi Haaning (DK). Prisen går til den danske animator som har lavet en ekstraordinær animationskortfilm.

Best Short Documentary: A View from Above, af Dylan Werkman (NL)Prisen går til den bedste dokumentarkortfilm i konkurrencen og er Oscarkvalificerende.

The Soapbox Award: Three Songs for Benazir, af Elizabeth og Gulistan Mirzaei (AF). Prisen går til dokumentaren, der gør bedst brug af platformen til at have en meningsfuld indflydelse på samfundet.

Youth Award: Natsværmer, af Anders Walter (DK). Prisen, som uddeles af Ungdomsjuryen, går til den bedste kortfilm egnet til unge.

Pitch Me Baby Main Prize: Andreas Roland Jensen med pitchet til Bon VoyagePrisen gives for bedste idé til en kortfilm og modtager arbejdslegat til realiseringen.

Pitch Me Baby Special Mention: Hooman Aznavy med pitchet til Ulve i Fåreklæder. Prisen gives for en god idé til en kortfilm og modtager arbejdslegat til realiseringen.

10 film er udvalgt til konkurrencen, hvor 1., 2. og 3. pladsen findes under OFF21. De udvalgte film bliver en del af THE WHY Foundations globale WHY PLASTIC? kampagne, der begynder i oktober 2021.

1. præmie: PlasticC, af Sachin Vs (IND)

2. præmie: Plastic Ecosystem, af Stefie Gan (USA)

3. præmie: PALASTIK, af Asghar Besharati (IR)

Prisen uddeles i samarbejde med Fyens Stiftidende og går til den kortfilm som har fået flest stemmer fra publikum. Vinder: Natsværmer, af Anders Walter.

Danmarks Filmakademi har under OFF21 udvalgt 5 film fra årets danske program, der får en nominering i kategorien Årets Kortfilm: Fiktion/Animation ved Robert Prisen 2022. De 5 film er:

Amourteur, af Sylvia Le Fanu

BUFF COPS, af Camilla Kaufmann

Det er så yndigt, af Svend Colding

Inherent, af Nicolai G. H. Johansen

Vilde Sind, af Hannah Elbke