fbpx

Hvad skal jeg se? Vi dykker ned i animationsfilmene på OFF21

Programmet på OFF21 er stort – ikke mindre end 122 kortfilm vises under årets festival. Heldigvis er de mange kortfilm inddelt i fem forskellige programmer, hvor de kan vinde de prestigefulde priser: Hovedkonkurrencen, Den danske konkurrence, Animationskonkurrencen, Dokumentarkonkurrencen og Ungdomskonkurrencen. En biografbillet til 20,- kr. giver ikke blot adgang til én men 4-6 kortfilm, der er sat sammen, så de præsenterer noget for enhver smag.

De kommende dage dykker vi ned i, hvad man kan opleve på de forskellige programmer. I dag tager vi fat på animationsprogrammet – hvad enten det gælder stop-motion-fortællinger, dukkefilm, håndtegnede universer, nuttede computeranimerede dyr eller storladne 3D-produktioner, så har kreativiteten og fantasien frit spil hos animatorerne, og det nyder OFFs publikum godt af på det store lærred.

ANI1 programmet kan man se 6 meget forskellige animationsfilm. I Buff Cops ser vi, hvad der sker med superhelte, når de går af mode og kasseres. I Heart of Gold sælger en desperat kvinde sine organer for guld, men møder skæbnens ironi i en fortælling, der er ligeså forstyrrende som den er smuk. Anna, Cat-and-mouse er en animationsfilm af de særligt skønne om en kvinde, hendes kat og en forstyrrende mand, og Cut it Out viser videnskab, fødsel og genfødsel i røde flader. Hvis man er til lidt dystopi, vil filmen Fossil ramme plet, og hvis man er til musik og poesi, skal man særligt glæde sig til Audenie.

Visninger:

Mandag den 30. august kl. 10.30 i Café Biografen 3

Fredag den 3. september kl. 11.15 i Café Biografen 3

De animerede kortfilm på ANI2 viser også, hvor forskelligt genren kan tage sig ud. I The Shoreline ser vi et sjælefuldt, stemningsmættet sort-hvidt portræt af livets gang, og i Souvenir Souvenir tages Frankrigs aldrig ukomplicerede forhold til Algeriet under behandling. Little Miss Fate præsenterer os for et originalt billedsprog med et grotesk underholdende pust af erotik, og Unwanted Gift er en følsom film om en sanselig bustur. Diller-dans og 80’er musik er omdrejningspunktet for When the Moon Was Gibbous, og dermed er kontrasten stor i Darwin’s Notebook, der skildrer, hvordan vestlig kultur koloniserede små samfund, og tvang dem til at ændre sig for altid.

Visninger:

Mandag den 30. august kl. 14.50 i Café Biografen 2

Fredag den 3. september kl. 10.15 i Café Biografen 2

På programmet ANI3 vises 7 film, hvor de første tre på hver deres måde behandler tiden. Sad Beauty lægger ud med at stille det højaktuelle pandemi-spørgsmål: Verden overlever, men gør vi? Den sjove og veloplagte fortælling om at opretholde en work/life balance i Jeg har ikke tid til det her følger efter. Både i den sensuelle Eyes and Horns og løve-kærlighedshistorien Pride of Lions kan man lade sig forføre af lyd og billeder, og i MOM får vi en mor-datter-fortælling, der bliver siddende længe i kroppen. Der er også mulighed for at læne sig tilbage og bare nyde, at det hele folder sig ud: I The Passengers of Life er en umiddelbart triviel togrejse pakket ind på kalejdoskopisk og forførende vis, og i Ego Echo folder sort/hvid sanseligheden sig ud i dyner og et tæppe af jazz.

Visninger:

Tirsdag den 31. august kl. 10.30 i Café Biografen 3

Fredag den 3. september kl. 13.30 i Café Biografen 3

Også på programmet ANI4 kommer vi omkring en bred vifte af forskellige kortfilm. I Face Recognition får vi historien om et samfund, hvor alt er overvåget af lovens lange arm, med undtagelse af hvis man drikker sig i hegnet – en absurd og virkelig underholdende film. The Expected tager os med på en rejse til et badekar, og i Anxious Body markeres tape, hud og bevægelse med visuel styrke og rørende intimitet. En mand i hat og jakkesæt er omdrejningspunktet for Co-ognition, der viser at den simple tilgang kan være den mest effektfulde, ligesom Film Found viser, hvor smukt noget så simpelt, som det at bevæge sig, kan illustreres i kollage og ler. Dry Sea er fortællingen om en supertanker fanget midt i ørkenen, og Yndlingsdatter er en kompleks skildring af sindslidelse i sansernes vold.

Visninger:

Tirsdag den 31. august kl. 14.45 i Café Biografen 2

Fredag den 3. september kl. 14.00 i Café Biografen 1

På det femte animationsprogram ANI5 kommer publikum også med på en rejse, der tager dem vidt omkring. For eksempel til Marstal i The Drowned, der er lavet over Carsten Jensens roman Vi, De Druknede, og til et postkort fra New York i Falling Down. Mondo Domino sætter træer som kulisse i et modeshow, Nomads fortæller en tragedie fra et bjerglandskab, og i A Sip of Water fortælles vi historien om en shaman gennem vand, spiritualitet og vægtløs skønhed. Det hele begynder med filmen Hide, der er historien om en evig gemmeleg.

Visninger:

Onsdag den 1. september kl. 10.30 i Café Biografen 3

Lørdag den 4. september kl. 9.45 i Momentum Bio

De mange animationsfilm, der kan opleves OFF21, er i konkurrence om to priser: Børge Ring Award, der går til den bedste animerede kortfilm og er Oscar-kvalificerende, og Animation Talent Award, der går til den danske animator, som har lavet en ekstraordinær animationskortfilm.

I juryen for animationskonkurrencen sidder Frigge Fri, der er instruktør, Peter Lopes Andersson, der er animator, og Sarah Van Den Boom, der også er animator.