fbpx

Hvad skal jeg se? Vi dykker ned i dokumentarerne på OFF21

Programmet på OFF21 er stort – ikke mindre end 122 kortfilm vises under årets festival. Heldigvis er de mange kortfilm inddelt i fem forskellige programmer, hvor de kan vinde de prestigefulde priser: Hovedkonkurrencen, Den danske konkurrence, Animationskonkurrencen, Dokumentarkonkurrencen og Ungdomskonkurrencen. En biografbillet til 20,- kr. giver ikke blot adgang til én men 4-6 kortfilm, der er sat sammen, så de præsenterer noget for enhver smag.

De kommende dage vil vi dykke lidt ned i, hvad man kan opleve på de forskellige programmer. I dag ser vi på dokumentarerne – de kan nemlig noget ganske særligt. På under 30 minutter får man mulighed for at besøge steder i verden, man ikke anede eksisterede, personligheder man ikke troede fandtes, eller blot opleve et udsnit af livet, som det også kan se ud.

DOC1 byder på fem meget forskellige dokumentarfilm. Three Songs for Benazir giver et unikt blik ind i verdenen hos et ungt afghansk par i en flygtningelejr i Kabul, og viser historien om krigen i Afghanistan fra en anden vinkel. I Ain’t No Time for Women er vi fluen på væggen i en frisørsalon i Tunesien, hvor der er ophedede diskussioner om politik og kvinders rolle i samfundet. Kortfilmsdokumentaren Unspoken er et smukt billedigt i dans til en afdød far, og i Doctor Ink nørdes der igennem med en mand, der ved alt om printerpatroner. The Seeker fortæller historien om en mand, der bliver en del af Amish religionen, men som pludselig får ændret sit forhold til gud.

Visninger:

Mandag den 30. august kl. 10.15 i Café Biografen 2

Fredag den 3. september kl. 14.45 i Café Biografen 2

DOC2 kommer også vidt omkring. I Pacha’s Notebook møder vi en jordemoder i en krigszone i Columbia, og i Greetings from Myanmar ses kontrasten mellem et ferieparadis og en flygtningelejr for de statsløse Rohingyaer. Filmen E14 er en hverdagsskildring af lockdown-livet under pandemien, og The love and death of Yosef and Zilli er en søns kærlige og rørende afsked med sine forældre. Sidst men ikke mindst får publikum et kig ind bag facaden på et træningsakademi for butlere i dokumentaren The Ballet of Service.

Visninger:

Mandag den 30. august kl. 15.00 i Café Biografen 3

Torsdag den 2. september kl. 11.15 i Café Biografen 3

I DOC3 portrætteres mennesker, natur, dyr og materiale på hver deres forunderlige og dragende vis. Keep Shifting er fortællingen om et glasværksted, hvor macho mænd balancerer de skrøbelige glasformer, og i About Queens and Other Colours beretter hjerteskærende om transpersoner og dragqueens oplevelser i et homofobisk samfund. Dajla: Cinema and Oblivion er et sjældent portræt af et glemt folk i ingenmandsland, og i The Peepul Tree følger vi fældningen af et gigantisk helligt træ i Indien. Sidst men ikke mindst følger vi de udfordringer det skaber, da en svensk familie vil have momsfritaget deres hund i Svonni vs the Swedish Tax Agency.

Visninger:

Tirsdag den 31. august kl. 10.15 i Café Biografen 2

Torsdag den 2. september kl. 13.30 i Café Biografen 3

DOC4 præsenterer biografgæsterne for nogle af livets mange sider. A View from Above er en poetisk dokumentar om livets cyklus og store præstationer med en overvældende billedside. Machine Age viser også en cyklus, nemlig den hvor burhøns lægger buræg – og det er lige dele rystende og fascinerende. Filmen Merak fortæller, hvordan store stærke bulgarske mænd syer fine dragter til dem selv og deres sønner til et optog, og i Peter – Et liv efter overgreb? skildres det allerværste, der kan overgå et barn – en stærk film der er umulig at ryste af sig igen.

Visninger:

Tirsdag den 31. august kl. 15.00 i Café Biografen 3

Torsdag den 2. september kl. 14.45 i Café Biografen 2

De mange dokumentarfilm der kan opleves OFF21 er i konkurrence om to priser: Best Short Dokumentar, der går til den bedste dokumentar og er Oscar-kvalificerende, og The Soapbox Award, der går til den dokumentar, der gør bedst brug af platformen til at have en meningsfuld indflydelse på samfundet.

I juryen for dokumentarkonkurrencen sidder Christina Albeck Børge, der er skuespiller og instruktør, Lasse Linder, der er instruktør, og Katrine Kiilgaard, der er vicedirektør fro CPH:DOX.