fbpx

Hvad skal jeg se? Vi dykker ned i de danske film på OFF21

Det er dagen før dagen, og vi glæder os helt vildt til at kunne byde velkommen til en hel uge i kortfilmens tegn. Programmet er stort: Man kan se hele 122 kortfilm fra nær og fjern – og i dag ser vi nærmere på de danske.

Danske kortfilm er faktisk blevet belønnet med Oscarstatuetter langt flere gange end danske spillefilm, og vi har en lang tradition for at excellere i det korte format. Fælles for de danske film der vises på programmerne for Den Danske Konkurrence er, at de har en spilletid på under 30 minutter. Udover det er de vidt forskellige – her er både fiktion-, animation- og dokumentarfilm. De er sat sammen i programmer med 4-5 kortfilm i hver, som man kan opleve på det store lærred for en flad 20’er.

Vi starter i DK1 med at se kortfilmen Én svale gør ingen sommer, hvor en ung kvinde besøger sine bedsteforældre for at tegne et portræt af sin mormor, men konflikterne i et liv, der måske er sin sidste fase, ligger på lur, og det skaber en fortælling der er rørende, livsbekræftende og hjerteskærende. Dernæst skal vi ud på en afsidesliggende gård med en gruppe venner i Sail On, My Love, hvor den underliggende alvor til en på overfladen hyggelig drengetur langsomt bliver tydeligere, som denne plotdrevne thriller udvikler sig. Film Found er en animationsfilm om bevægelse og om det at være menneske, smukt skildret i kollage og ler. Sidst men ikke mindst skal vi opleve instruktørdebut’en fra Nikolaj Kopernikus med Stenofonen, der er en fortælling om en detalje fra barndommen, der symboliserer al den smerte og forventning, som man bærer med sig resten af voksenlivet.

Visninger:

Mandag den 30. august kl. 14.00 i Café Biografen 1

Tirsdag den 31. august kl 13.45 på Magasinet

Onsdag den 1. september kl. 12.00 i Momentum Bio

Fredag den 3. september kl. 18.30 i Momentum Sal

Programmet DK2 byder på 4 utroligt forskellige film. Først skal vi følge en ung kvindes søgen efter kærligheden i sort/hvid kortfilmen Amourteur, og dernæst skal vi til Halbal med en cocktail af festeufori, alkoholrus, hårdt pumpede toner på et tætpakket dansegulv og amoriner i luften. Animationskortfilmen The Drowned, bygger på Carsten Jensens roman Vi, de druknede, og leverer en originalt og vedkommende visualisering af den roste fortælling om sømænd i Marstal anno 1913. Joey Moe debuterer som filminstruktør med den originale Fugleflugten, der er fortællingen om en mand, der kæmper med at skulle ud på den anden side efter mange år bag tremmer.

Visninger:

Tirsdag den 31. august kl 9.45 i Momentum Bio

Onsdag den 1. september kl. 16.30 i Momentum Bio

Torsdag den 2. september kl. 21.00 i Momentum Bio

Fredag den 3. september kl. 18.15 på Magasinet

DK3 byder på 4 forskellige film, der er ligeså forskellige som de er fantastiske. Vi starter med den smukt fotograferede Inherent, hvor en kvinde har gang i noget med blod. At afsløre mere om denne uhyggelige og vilde film ville være en skam – den skal bare opleves. Animationsfilmen Yndlingsdatter er en følsom skildring af sindslidelse i sansernes vold, og First Night fortæller om en ung kvinde, der danser ned af livets vej fuld af viljestyrke. Dokumentaren Peter – Et liv efter overgreb? er umulig at ryste af sig igen. Her skildres det allerværste, der kan overgå et barn i saglige nuancer og nøgterne toner.

Visninger:

Mandag den 30. august kl. 14.00 i Momentum Sal

Tirsdag den 31. august kl 14.00 i Café Biografen 1

Tirsdag den 31. august kl 16.15 i Momentum Sal

Fredag den 3. september kl. 20.45 i Café Biografen 1

DK4 lægger ud med kortfilmen Vilde Sind, hvor en ung mand skal tage afsked med sin sindslidende mor, for at kunne realisere sig selv. Dernæst viser vi den smukke, pirrende og livsbekræftende animationsfilm Cut it Out, hvor videnskab, fødsel og genfødsel forenes i røde flader. I Drømme om flugt møder vi en far og en søn i Danmark, i en ikke så fjern fremtid. En rørende film, som man hverken har lyst til at glemme eller se bort fra, når man først har set den. I Angel får vi historien om en gravid stripper, der har levet et vildt liv, men som tilfældigt møder en døende kvinde, der måske kan hjælpe hende med at ændre sin skæbne.

Visninger:

Tirsdag den 31. august kl 16.15 i Café Biografen 1

Onsdag den 1. september kl. 16.15 i Momentum Sal

Torsdag den 2. september kl. 18.30 i Café Biografen 1

Lørdag den 4. september kl. 12.00 i Momentum Bio

På programmet DK5 er der for alvor mulighed, for at få fortællinger om folk, der på hver deres måde lever på en grænse. Fulgenes Afgrund foregår i en dystopisk verden, hvor kvindens frie valg og retten til abort er skildret. I animationskortfilmen Jeg har ikke tid til det her får vi den sjove og veloplagte historie om at opretholde work/life-balancen i sin yderste konsekvens. Det er i jorden er et stærk og velspillet drama om en teenagepige der kæmper med en psykisk syg far, og til sidst skal vi se Christoffer Læssø brillere som en fodboldspiller på afgrundens rand i The Soccer Player.

Visninger:

Tirsdag den 31. august kl 14.15 i Momentum Bio

Onsdag den 1. september kl. 11.45 i Café Biografen 1

Onsdag den 1. september kl. 21.00 i Momentum Bio

Lørdag den 4. september kl. 14.00 i Café Biografen 1

DK6 lægger hårdt ud med den foruroligende fortælling fra den spæde start i moderskabet i kortfilmen Skifting, og dernæst tager hovedpersonen i Radio Silence alternative metoder i brug til et break-up. Buff Cops er historien om, hvad der sker med superhelte, når der er gået af mode og skal kasseres, og vi slutter af med det indtrængende og rørende portræt af en søn og hans mor, der skal tage afsked, i kortfilmen Stå, engle, på vagt.

Visninger:

Tirsdag den 31. august kl 16.00 på Magasinet

Onsdag den 1. september kl. 14.45 i Café Biografen 2

Fredag den 3. september kl. 18.45 i Momentum Bio

Lørdag den 4. september kl. 9.30 i Café Biografen 1

I DK7 kommer vi vidt omkring. Først følger vi en kvinde i sin daglige kamp for at få et barn i Uden Barn, og dernæst skal vi på en intens og stjernespækket tur til anden verdenskrig i stikkerdramaet Enemy Blood. Animationsfilmen When the Moon Was Gibbous er en ganske underholdende sanseleg med diller-dans til 80’er musik, og til sidst i Skilleveien er venskab, tro og forandring omdrejningspunktet i historien om 2 unge gutter i de norske fjelde. Engang var de bedste venner, men nu er de mere fjerne fra hinanden, end de begge to aner.

Visninger:

Mandag den 30. august kl. 12.00 i Momentum Bio

Tirsdag den 31. august kl 20.45 i Momentum Sal

Torsdag den 2. september kl 9.45 i Momentum Bio

Lørdag den 4. september kl. 9.15 i Café Biografen 3

DK8 starter med It’s So Charming, hvor et ungt par skal til sølvbryllup hos mandens forældre – en fejring, der ender med at blive alt andet end glædelig, og som balancerer mellem det humoristiske og det bekymrende alvorlige. I Incident at School udforskes kortfilmsformatet på uhyggeligt og fascinerende vis, og i Pride of Lions skal vi se en smukt eksekveret animation om kærlighed mellem løver. Der skal hyldes og hædres i de to sidste film på programmet: Først i Unspoken, der er en koreografs rørende hyldest til sin faders liv, og dernæst i On My Mind, hvor en dedikeret ægtemand sætter sig for at synge og optage en karaoke-version af konens yndlingssang.

Visninger:

Mandag den 30. august kl. 13.30 på Magasinet

Tirsdag den 31. august kl 18.45 i Momentum Bio

Onsdag den 1. september kl. 12.45 i Café Biografen 3

Torsdag den 2. september kl. 14.00 i Café Biografen 1

Der er fire danske fiktionsfilm på programmet i DK9. Først er det Thomas Levins Lysår, der fortæller den rørende historie om en tiårig drengs afsked med sin bedste ven, og derefter følger vi to par i et sommerhus i Tradition, hvor nye følelser bobler op til overfladen og skaber forandringer, så livet aldrig vil være det samme igen, når de alle vender tilbage til virkeligheden. I Hegn smelter vildsvin, elskov, smukke landskaber og stemninger af længsel sammen i en sanseligt eksperimenterende film om at være til stede i nuet. Et rygte bliver gnisten til et opgør i Young, hvor unge mennesker, usikkerheder og langtidsholdbare minder er omdrejningspunktet.

Visninger:

Mandag den 30. august kl. 9.45 i Momentum Bio

Tirsdag den 31. august kl 20.45 i Café Biografen 1

Onsdag den 1. september kl. 18.30 i Momentum Sal

Fredag den 3. september kl. 9.45 i Momentum Bio

Fem film på DK10 præsenterer hver deres rejse – først en rejse nedad i Deroute, hvor en kvindelig lærer er under anklage for at have forgrebet sig på en elev, hvilket får hendes verden til at ramle, og dernæst mere fysisk i den animerede kortfilm Busline35A, hvor en bustur viser sig at være ganske ualmindelig. I R(evol)ution Of Love tager en kvinde sin bil og kører ud for at gøre noget grumt – en stilbevist roadmovie og en skæv kærlighedshistorie. Nomads er fortællingen om en kvinde og hendes hest, der ridder gennem et bjerglandskab hvor en smuk tragedie udfolder sig. Sidst, men ikke mindst, skal vi en tur på racerbanen i Anders Walters Natsværmer, hvor en ung mand er splittet mellem sin fars tårnhøje ambitioner og hans egne visioner for fremtiden.

Visninger:

Tirsdag den 31. august kl 18.30 i Momentum Sal

Onsdag den 1. september kl. 18.45 i Momentum Bio

Torsdag den 2. september kl. 20.45 i Café Biografen 1

Fredag den 3. september kl. 12.00 i Momentum Bio

Kortfilmene i Den Danske Konkurrence er alle i spil til to priser: Best Danish Short Film, der går til den bedste danske kortfilm og er Oscar-kvalificerende, og FilmFyn Talent Award, der går til den danske kortfilm, der udviser entydig vision og talent.

I juryen for Den Danske Konkurrence sidder Emilia Mazik, der er festivaldirektør for Short Waves Festival i Polen, Kasper Rune Larsen, der er instruktør, og Jenny Rosander, der er musiker, filmkomponist, radiovært og meget andet.