fbpx

Kick OFF: Maren Louise Käehne modtager Kathrine Windfelds Mindelegat 2019

Manuskriptforfatter Maren Louise Käehne blev mandag aften hædret med Kathrine Windfelds Mindelegatet for sit arbejde med ligestilling i den danske filmbranche. 

OFF – Odense International Film Festival blev for alvor skudt i gang mandag aften, hvor det store åbningsshow – Kick OFF – løb af stablen foran et feststemt publikum på Magasinet.

Foruden præsentationen af årets kunstneriske profil, juryer og temaer lagde OFF som noget helt særligt i år scene til uddelingen af Kathrine Windfelds Mindelegat, der i år går til manuskriptforfatter Maren Louise Käehne.

Fynskfødte Maren Louise Käehne er uddannet manuskriptforfatter fra Den Danske Filmskole i 2009 og har som forfatter senest stået bag den anmelderroste film ”Dronningen”. Hun har tidligere været forfatter til flere afsnit af DR-dramaserierne ”Borgen” og ”Broen”, og hun modtog i 2016 en Bodil for Årets Bedste Manuskript for filmen ”Lang historie kort”.

Jurymedlem Malene Flindt Pedersen begrundede valget af Maren Louise Käehne med manuskriptforfatterens eminente evne til at skabe nuancerede, komplekse kvindekarakterer:

“Maren Louise Käehne har vist, at kvinder – og kvindeportrætter på film – ikke er flade, endimensionelle personligheder, men tværtimod komplekse, interessante, uudgrundelige karakterer. Hun har modet til at skildre kvinder også som usympatiske væsener, måske endda som fortællingens antagonist. For det – og meget mere – hylder vi hende her i aften.”

Med Kathrine Windfelds Mindelegat følger en pris på DKK 50.000 og en porcelænsfigur skænket af Royal Copenhagen.

Kathrine Windfelds Mindelegat

Kathrine Windfeld Mindelegatet er opkaldt efter filminstruktør og manuskriptforfatter Kathrine Windfeld, der huskes for sin stærke stemme i kampen for lige vilkår mellem mænd og kvinder i den danske filmbranche. Hun døde af kræft i 2015. Kort før sin død arbejdede hun på en dokumentarfilm i anledningen af 100-året for kvinders stemmeret.

For at sikre, at arbejdet for ligestilling levede videre, blev Kathrine Windfeld Mindelegatet oprettet. Legatet, der i år blev uddelt på den 44. udgave af OFF, uddeles til en eller flere personer, som i særlig grad og på kunstnerisk vis har bidraget til at sikre lige vilkår for mænd og kvinder.

I 2013 var Kathrine Windfeld kunstnerisk profil på Odense International Film Festival, hvor hun lagde et skarpt blik på kønnenes ligestilling i filmbranchen og udfordrede de gængse kønsforestillinger.

Sidste år gik legatet til Ditte Hansen og Louise Mieritz. I år er det fjerde gang, legatet er blevet uddelt.