fbpx

Marijana Jankovic er kunstnerisk profil OFF19

Må vi stolt præsentere: Årets kunstneriske profil 2019!

Under temaet ’mod’ tegner den fyrige og yderst aktuelle skuespiller og instruktør Marijana Jankovic stregen for et personligt program med kulturelle rødder og kærlighed til forskelligheden som centrale holdepunkter.

Hvert år indgår OFF – Odense International Film Festival et kreativt samarbejde med en eller flere kunstnere, filmskabere eller branchekendere; et samarbejde, der er med til at udstikke den kunstneriske retning for årets festival. I 2019 påhviler titlen som kunstnerisk profil skuespilleren Marijana Jankovic. Netop hjemvendt fra New York med endnu en pris i kufferten for sin instruktørdebut, den autofiktive kortfilm Maja, er hun mere end nogensinde opsat på at få de vigtige historier ud i verden – de historier, der kommer lige fra hjertet.

At turde stille sig frem – og være sig selv

Siden, jeg fik idéen til at skrive Maja, har jeg tænkt, at jeg vil bruge min baggrund som en styrke og fortælle de historier, der bor i mit hjerte. Det ensomme, det misforståede og det fremmede skal ikke længere gemmes væk, men ud i lyset. Vi skal gå mod den gode og ikke mindst vigtige historie, uden frygt for at blotte os eller fejle, siger Marijana Jankovic.

Med rødder i både Montenegro og Danmark kender hun til den splittelse, der kan opstå, når man vokser op et sted midt imellem to kulturer:

Jeg har taget et valg om at være stolt af, hvor langt jeg er nået med det udgangspunkt, jeg havde, dengang jeg som barn efterlod mit barndomshjem for at skulle gå mine første skridt på dansk jord. Først som indvandrer og så som dansker, med to kulturer, to passioner og hjertet fuld af kærlighed til det uperfekte, det fremmede og ikke mindst til film.

Motivationen for at takke ja til samarbejdet med OFF findes især i Marijanas kærlighed til mangfoldigheden:

Jeg ønsker inderligt, at min rolle som kunstnerisk profil vil inspirere andre med samme baggrund som mig til at drømme stort og bruge deres stemme. Det er det, verden har brug for. Mennesket kommer i alle former og farver, intet er rigtigt eller forkert, ingen hudfarve er rigtig eller forkert, ingen historie er ligegyldig, så længe den kommer fra det rigtige sted.

Marijana Jankovic – Biografi

Dansk skuespiller, født den 7. april 1982 i Montenegro. Dimitterede som 24-årig fra Den Danske Scenekunstskole i Aarhus og debuterede i 2008 i filmen Dansen. Marijana Jankovic har blandt andet spillet med i den oscarvindende, danske kortfilm Helium (2013), TV 2-serien Norskov (2015-2017), Lars von Triers The House That Jack Built (2018) og DR’s stort anlagte dramaserie Bedrag (2016-2019). I 2018 debuterede hun som instruktør og manuskriptforfatter med kortfilmen Maja, der er inspireret af hendes eget liv. Maja har vundet adskillige priser, blandt andet for Bedste Danske Kortfilm ved OFF18, en Robert for årets bedste kortfilm i 2019 samt senest den internationale pris for Best Narrative Short ved Tribeca Film Festival i New York.