fbpx

OFF arbejder frem mod SPRING – Danmarks nye spillefilmfestival

Danmark skal igen have sin egen spillefilmfestival. Festivalen SPRING er under udvikling hos OFF – Odense International Film Festival – som en arvtager til CPH:PIX, som blev afholdt for sidste gang i 2021.

SPRING bliver efter planen Danmarks nye spillefilmfestival arrangeret af OFF – Odense International Film Festival – i hjertet af Odense. OFF er kendt for sin Oscarkvalificerende kortfilmfestival, der gennem 48 år har sat fokus på danske og internationale kortfilm, været samlingssted for den danske filmbranche og tiltrukket gæster fra ind- og udland. Hvor kortfilmfestivalen afvikles i sensommeren, bliver SPRING en forårsfestival, der har fokus på det lange format med både danske spillefilm og internationalt indhold.
SPRING vil efter planen få sin premiere i foråret 2025. Men allerede i forbindelse med OFF23 vil det danske publikum kunne snuse til den kommende festival, der har sit eget selvstændige program kaldet ”SPRING23”.

Denne fem dage lange smagsprøve på SPRING er støttet af Odense Kommune, og borgmester Peter Rahbæk Juel er begejstret for, at Odense nu får endnu mere filmfestival:

“Jeg er imponeret over OFF – Odense International Film Festivals visionære måde at arbejde på i forhold til at udvikle deres eksisterende festival med et nyt ben i år og på den lange bane i forhold til at udvikle et helt nyt festival-koncept til gavn for hele byen. Dette initiativ viser festivalens høje ambitionsniveau og stærke engagement i at fremme filmkunsten i alle formater. Jeg håber inderligt, at denne spændende tilføjelse i år vil vise sig at være første skridt mod en selvstændig festival i 2025, der vil bringe endnu mere filmglæde til vores vidunderlige by,” lyder det fra borgmester Peter Rahbæk Juel.

Hele Odenses, Fyns og Danmarks filmfestival
Odenseanerne skal ikke et øjeblik være i tvivl om, at deres by er epicentret for den danske filmbranche under SPRING. De er på lige fod med kendte skuespillere og pressefolk inviteret til at betræde de røde løbere, lade sig sænke ned i bløde biograf-sæder og engagere sig med stor spørgelyst i talks og paneldebatter. SPRING er kort sagt en kulturbegivenhed, der gør Odense til en unik og interessant by at bo og leve i.

“OFF – Odense International Film Festival har identificeret et hul i filmmarkedet, og jeg er overbevist om, at OFF er de helt rigtige til at udforske og udvikle et tidssvarende koncept for en spillefilmsfestival og skabe endnu en unik og berigende filmoplevelse for vores by og dens borgere foruden filmentusiaster fra nær og fjern,” udtaler by- og kulturrådmand Søren Windell.

Springbræt for de nye talenter
Med SPRING ønskes der at skabe en ambitiøs og bredt favnende festival for spillefilm, som repræsenterer filmøen Fyn såvel som filmnationen Danmark.
Festivalen vil udgøre en platform for de (kort)filmskabere, der har taget springet ud i spillefilmgenren. Mange danske filmskaberes karrierer begynder hos OFF, hvorfor en spillefilmfestival er en naturlig forlængelse af kortfilmfestivalen. SPRING fokuserer således på nye talenter og kunstnerisk mod indenfor spillefilm og vil utvivlsomt blive et sted, hvor debuterende såvel som etablerede instruktører kan møde deres publikum. Derudover vil festivalen ifølge Klaus Hansen, direktør for FilmFyn, blive et unikt mødested for filmbranchen og danske filmentusiaster:

“En filmfestival for film i det lange format er ikke bare endnu en fjer i hatten for Fyn. Det er også en afgørende faktor for sammenhængskraft, økonomi og skabelsen af nye arbejdspladser på Fyn. Festivalen bringer filmbranchen til vores ø, skaber muligheder for samarbejde og bidrager til at fremme kreativitet og innovation på Fyn. Så jeg håber virkelig, at OFF kan finde midlerne, der kan realisere denne himmelråbende oplagte idé,” siger Klaus Hansen fra FilmFyn.

En naturlig forlængelse af OFF
I front for den nye festival finder vi Birgitte Weinberger, der gennem 15 år har stået i spidsen for Odense International Film Festival. Hun har udviklet kortfilmfestivalen til en eftertragtet og anerkendt international filmbegivenhed. OFF er Danmarks ældste filmfestival og den eneste filmfestival, der kvalificerer til både Oscar, EFA og den danske Robert-pris.

Administrationen bag OFF er eksperter i at afholde velsmurte filmfestivaler. De tre fastansatte har gennem årene opbygget stor erfaring indenfor eventafvikling, et værdifuldt netværk af filmprofessionelle i ind- og udland, samt en ”OFF-familie” i form af 150 dedikerede frivillige, hvoraf 60% er gengangere fra år til år. Fundamentet er kort sagt etableret, og der er potentiale til at opnå en solid synergieffekt i planlægningen og afviklingen af festivalerne OFF og SPRING.

“Jeg er overvældet af den opbakning, vi har mødt, når vi har pitchet ideen om at tilføje en spillefilmsfestival til vores portefølje. I år glæder vi os til at kickstarte processen ved at præsentere sektionen ”Spring” under OFF23 og søsætte en grundig undersøgelse af målgruppernes behov med henblik på at lave den bedst tænkelige festival for lange film. OFF har altid formået at samle mennesker og midler, og nu håber jeg, at der også vil være økonomisk opbakning til at få festivalen ‘SPRING’ på vingerne som selvstændig festival fra 2025,” udtaler festivalleder Birgitte Weinberger.

 

Fakta

  • OFF – Odense International Film Festival har som ambition at skabe en Danmarks nye spillefilmfestival fra 2025 under navnet SPRING.
  • Ønsket er at skabe en fem-dages festival i foråret med fokus på det lange format med både danske spillefilm og internationalt indhold.
  • Under OFF23 vil man som gæst på kortfilmfestivalen kunne snuse til den kommende festival, der har sit eget selvstændige program kaldet ”SPRING23”.
  • På SPRING23 kan man blandt andre opleve tegner, filminstruktør og manuskriptforfatter Anders Walter med sin Oscarvindende kortfilm ”Helium”, samt spillefilmen ”Når Befrielsen Kommer”, der er optaget på Fyn. Også den Robert- og Bodilvindende filminstruktør og manuskriptforfatter Fenar Ahmad er på programmet med ungdomsdramaet ”Megaheavy” og spillefilmen ”Underverden”, som netop i år har fået en efterfølger.
  • Den første test-version af SPRING er støttet økonomisk af Odense Kommune.
  • OFF – Odense International Film Festival har eksisteret siden 1974, ledes på 15. år af Birgitte Weinberger og er en del af Kulturmaskinen, Odense Kommune.

 

Kontaktinformation
Birgitte Weinberger
Festivalleder og programansvarlig
30581617 / bsw@odense.dk