OFF sætter fokus på by og beboere i samarbejde med Spoken Word Festival og Vollsmose Bibliotek
Vollsmose har ordet - fra arkitektonisk velfærdsutopi til Q’s Barbershop
AF: RASMUS FREDSTED. FOTO: KRISTIAN GADE
INTERVIEW. Odenseanske Spoken Word Festival vil have dig til at lytte. I forbindelse med OFF19 giver de ordet til den omdebatterede bydel Vollsmose – og vi giver ordet til Spoken Word-leder Betina Følleslev.
I samarbejde med OFF præsenterer Spoken Word Festival og Vollsmose Bibliotek to filmvisninger med by og beboere i centrum. Visningerne går bagom ghettostemplingen af Vollsmose og giver et unikt indblik i Odense-bydelen – fra 1970’ernes summende velfærdsdrømme frem til i dag, hvor Q’s Barbershop vækker hjertevarm genklang med friske frisurer og kundernes åbne fortællinger.
Onsdag inviterer Vollsmose Bibliotek til visning af Emil Langballes portrætfilm ”Q’s Barbershop”, og torsdag kigges der helt ind i betonmassen, når Studenterhuset viser film fra dengang, de mange betonblokke rejste sig og blev til Danmarks største sociale boligbyggeri.
OFF tog en snak med Spoken Words festivalleder Betina Følleslev om, hvorfor det er så vigtigt at lytte til Vollsmose.
Hvilket indblik kan det give at se dokumentaren fra 1968 om Vollsmose som symbol på 1970’ernes arkitektoniske velfærdsdrømme og den nyere dokumentar om Qasims Barbershop?
Betina Følleslev (B): Vi vil gerne tegne et billede af, hvad det var, man drømte om, dengang man byggede Vollsmose og frem til dét, det er i dag. Og til den efterfølgende samtale, når vi har vist den gamle dokumentar, bliver der også talt om, hvad det har udviklet sig til, og hvad vi kan lære af det. Vi kan jo have alle mulige intentioner, når vi bygger noget, men hvordan er det egentlig, det bliver taget i brug? Man har måske hørt i nyhederne, at det er en ghetto. I filmen ”Q’s Barbershop” får vi et indblik i, at der også er rigtig mange, der er glade for at bo i Vollsmose. Og vi skal huske, at der er nogle af dem, som risikerer at blive tvunget ud, når bygningerne rives ned – også selvom de ikke har lyst. Det er da noget af det værste, du kan gøre ved mennesker; at tvinge dem til at bo et sted, de ikke har lyst til at bo.
Hvad kan det gøre for Odense og dens beboere at høre historier fra Vollsmose?
Betina Følleslev (B): Det gør, at vi får et andet indblik i, hvem det er, der bor derude. Hvad er det for nogle udfordringer og glæder, de har? Vi kan jo også genkende os selv i nogle af de udfordringer. Det handler om at få et blik på tingene, som vi måske ikke er vant til at opleve. Det er enormt vigtigt, at vi bliver oplyst om alle typer beboere i en by som Odense.
Hvordan vil I få publikum til at reflektere over, hvordan de ser området?
(B): Vi får større forståelse for, at det er mennesker ligesom dig og mig, der har en drøm om at bo et sted, de holder af. Så tror jeg bedre, vi kan forstå hinanden. Spoken Word Festivalen vil gerne udfordre og underholde vores publikum, så vi vil selvfølgelig gerne have, at folk får en god oplevelse. Men med de her arrangementer vil vi også gerne have dem til at reflektere over mødet med den filmvisning eller samtale, de dukker op til.
Hvad er det så, Vollsmose-beboernes ord kan?
(B): Vi synes jo blandt andet, at Qasim og hans barbershop er et slags forbillede for en masse mennesker. Han er en, der giver gode råd. Han skubber også til folk med et glimt i øjet, hvor de ikke bare bliver talt efter munden. På en eller anden måde er en han en stærk personlighed. Vi kommer bagom fordommene og bliver udfordret.
Er det også et tiltrængt skub til borgerne og Odense som by?
(B): Ja. Vi skal reflektere over, hvad det egentligt er, vi går og tænker i dagligdagen. Er det overhovedet velbegrundet, det, vi går og siger til hinanden, eller det, vi hører i nyhederne? Hvorfor er det altid de dårlige historier, vi hører, og ikke de gode? Der er filmen med Q’s Barbershop virkelig en af de gode historier. Man kommer til at holde af de her personer, og det er sundt for os, at vi møder dem på den her måde.
Spoken Word Festivalens eget tema er POWER i år – kan det her være med til at give noget ’power’ til stemmerne i Vollsmose?
(B): Ja, helt klart. Det er jo ofte overhørte stemmer, og dér synes jeg, at filmen er med til at give dem en stemme, som vi kan se og forholde os til. Det er på en anden måde, end når vi hører i nyhederne, at der har været ballade. Vi får et mere reelt indblik i, hvilken hverdag og verden der trives i et område, man måske ikke selv færdes i til daglig.
Q’s Barbershop: 28/8 10.00 + 18.00. Vollsmose Bibliotek
Vollsmose som arkitektonisk velfærdsdrøm: 29/8. 18.00. Studenterhus Odense.