fbpx

OFF film får Oscar nomineringer

Tirsdag blev det offentliggjort, hvilke film der er nomineret til en Oscar i 2022, og hos OFF kan vi ikke få armene ned over, at hele fire kortfilm, der har deltaget i OFFs konkurrenceprogrammer, hev nomineringer hjem. 

På listen blandt de nominerede til Live Action Short finder vi blandt andet ’The Long Goodbye” med Riz Ahmend i hovedrollen, der vandt OFFs hovedpris, HCA Award, til OFF21. Denne pris er ensbetydende med en Oscar-kvalificering, og demonstrerer at det altså ikke kun er juryen ved OFFs hovedkonkurrence, der har set potentiale i den blot 12 minutter lange kortfilm, men også fagfolk fra den internationale filmbranche. “The Long Goodbye” kan ses på vores streamingtjeneste OFFstream.dk. I kategorien Live Action Short Film 2022 er “The Dress” af polske Tadeusz Łysiak også nomineret, og denne film deltog på OFF20 i hovedkonkurrencen.

Ligesom resten af Danmark er OFF i særdeleshed også stolte af Martin Strange-Hansen, der med kortfilmen “On My Mind” har mulighed for at vinde endnu en Oscar, som han gjorde tilbage i 2003 med “Der er en Yndig Mand”. Med dette værk fortæller Strange-Hansen historien om en dedikeret og desperat ægtemand, der vil gøre alt for opfylde sin kones ønske. Kortfilmen er med Camilla Bendix og Rasmus Hammerich i de bærende roller. Sidste gang en dansk kortfilm vandt en Oscar var i 2014 for Anders Walters kortfilm “Helium” i kategorien Live Action Short Film.

Selvom det tilsyneladende er i kategorien Live Action at OFFs udvalg høster nomineringer, må vi ikke glemme Elizabeth og Gulistan Mirzaeis “Three Songs for Benazir” der er nomineret i kategorien Documentary Short.

Konkurrencer med et kvalitetsstempel

Med film der afspilles fra morgen til aften i en uge, er Odense Film Festival ikke kun en begivenhed, der bringer kunsten og kulturen til live i det lokale. De mange oscarnomineringerne af kortfilm, der har været udtaget til OFF, vidner om, hvor stor en indflydelse og evne festivalen har for at vælge film til konkurrenceprogrammerne, der høster international anderkendelse og  har en videre færden på et internationalt plan. Siden 2014 har hele 15 nominerede film på tværs af de tre Oscar kortfilmskategorier været udtaget til OFF.

At tre ud af fem af de Oscar-nominerede kortfilm i kategorien Live Action Short Film samt én i Documentary Short har været udtaget til Odense International Film Festival demonstrerer altså, at festivalen har sans for at vælge stærke kortfilm, og at den endelige selektion er garant for værker, der bærer på et større potentiale. Denne evne understreges af, at hovedpriserne i alle OFFs konkurrence programmer kvalificerer vinderen til en Oscar. Det startede i 2013, da OFF blev anerkendt som Danmarks første Oscar-kvalificerende filmfestival, og dermed kunne sende vinderen af både Hovedkonkurrencen og Den Danske Konkurrence videre til USA. Fra 2015 kunne OFF også sende vinderen af Animationskonkurrencen videre, og som det nyeste blev vinderen af Dokumentarkonkurrencen fra 2018 også sendt til Oscar selektionen – dermed sendes alle vindere fra vores kortfilmskonkurrencer til den prestigefyldte Oscar-komité.

Prestigefyldte priser

Det er vinderne af den danske konkurrence, hovedkonkurrencen, animations- og dokumentarkonkurrencen på OFF, der kvalificerer sig til at blive nomineret til en Oscar. Det samme gælder for European Film Awards, hvor OFF også sender en film fra hovedkonkurrencen videre. Prestigen er dog også at finde i Danmark, hvor en dansk kortfilm kun kan blive nomineret til en Robert i kort animation/fiktion kategorien, hvis den er blevet udtaget til den danske konkurrence på festivalen. Senest vandt Hanna Elbke med “Vilde Sind”, da filmen vandt en Robert i Tivoli Hotel & Congress Center i København.