fbpx

123 film udvalgt til OFF22: Oscar-effekt gav rekordstort felt af film

OFF – Danmarks ældste og eneste Oscar-, EFA- og Robert-kvalificerende filmfestival løfter nu sløret for, hvilke udvalgte kortfilm du kan opleve på festivalen i uge 35. Ventetiden er dermed ovre for filmskaberne bag de 4.077 kortfilm, der er blevet indsendt til OFF22. Festivalens præ- og udvælgelsesjury har knoklet for at udvælge de 123 film, der skal udgøre konkurrenceprogrammet ved OFF – og det har været en omfattende opgave, da der i år var indsendt hele 26% flere kortfilm end i 2021.

Oscar-succes gav OFF øget opmærksomhed
Det store antal indsendte film kom i første omgang bag på festivalleder Birgitte Weinberger. Hun glæder sig imidlertid over, at det lader til, at to år med en verdensomspændende pandemi har givet filmskaberne arbejdsro til at udvikle og færdiggøre et væld af forskelligartede kortfilm. Derudover gav det OFF positiv international opmærksomhed, at kortfilmen ”The Long Goodbye”, som vandt hovedprisen ved OFF21 og dermed blev kvalificeret til bedømmelse hos Oscar-akademiet, endte med at modtage den betydningsfulde statuette for ”Best Live Action Short”. En rejse som mange filmskabere gerne vil gøre instruktør Aneil Karia og resten af filmholdet efter. I alt fire film fra OFF21 var med på de røde løber ved årets Oscar-uddeling.

Flere perspektiver – færre blinde vinkler
Blandt konkurrenceprogrammets 123 udvalgte kortfilm finder du i 2022-udgaven af OFF alt fra feel-good animation i filt og farver til tænderskærende dokumentarer om forhold og forfald. Både visuelt og indholdsmæssigt kommer programmet vidt omkring – og det er ifølge Birgitte Weinberger helt bevidst:
”Vi forsøger altid at sammensætte et program, der spænder bredt i stil, geografi og temaer. Det gælder også i år, hvor der er særligt mange fortællinger om de nære relationer, køn og klima. Vi har også en række film om mennesker, der af forskellige grunde flytter sig geografisk – og vi kan helt nøgternt konstatere, at det aldrig er let at være ny. Vi har med programmet bestræbt os på at få flest mulige perspektiver på livet som menneske. For vi tror på, at jo flere perspektiver vi får – jo færre blinde vinkler vil der være tilbage,” udtaler Birgitte Weinberger.

Kendte danske skuespillere på rollelisten
Selvom der er film med fra hele 40 forskellige lande, vil du alligevel se mange velkendte ansigter på lærredet under OFF22. Det gælder blandt andet skuespiller Danica Curcic, der i efteråret gled ind i mange danskeres stuer og bevidsthed med Netflix-serien ”Kastanjemanden”. Derudover kan du glæde dig til fremragende præstationer af skuespillere som Tammi Øst, Rasmus Hammerich, Henrik Prip, Niels Olsen, Peter Gantzler, Jens Jørn Spottag, Susanne Storm og Jesper Lohmann. Sanger, skuespiller og filmskaber Joey Moe er ligesom sidste år på programmet – denne gang både med sin egen film og som en del af castet i en anden kortfilm.

Oscar- EFA- og Robertkvalificerende konkurrencer
Konkurrenceprogrammet består i 2022 af fire centrale konkurrencer: Den Internationale konkurrence (tre priser), den Danske Konkurrence (to priser), Animationskonkurrencen (to priser) samt Dokumentarkonkurrencen (to priser). Alle fire centrale konkurrencer indeholder oscarkvalificerende kategorier. Priserne uddeles af festivalens kompetente juryer til det sagnomspundne Award Show, som afholdes lørdag d. 3. september. Her afsløres i øvrigt også, hvilke fem film fra den danske konkurrence, der kan bryste sig af en Robert-nominering, som uddeles af Danmarks Filmakademi.

Den fulde liste over konkurrenceprogrammets 123 udvalgte kortfilm kan ses her >


Fakta om årets selektion OFF22

  • I alt 4.077 kortfilm er indsendt til OFF22, hvilket er det højeste antal i festivalens historie.
  • Antallet af indsendte kortfilm er 26% højere end det tilsvarende tal for OFF21.
  • 123 kortfilm fra 40 lande er udtaget til årets konkurrenceprogram.
  • Udover konkurrenceprogrammet er der under OFF et væld af arrangementer som talks med aktuelle profiler fra filmbranchen, open air-filmvisninger, live podcasts, netværksmøder og koncerter. Disse offentliggøres løbende frem mod uge 35.
  • OFF22 finder sted i uge 35 – mandag d. 29. august til søndag d. 4. september – i hjertet af Odense.
  • OFF har skabt en streamingplatform OFFStream.dk, hvor du kvit og frit kan se udvalgte kortfilm fra festivalens store bagkatalog.
  • I uge 35 og 36 vil dette års konkurrencefilm også kunne ses online på OFFStream.dk for 89 kr.
  • OFF har produceret en filmpodcast i 45 afsnit, ”Kort er godt”, med værterne Claus Riis Østergaard og Birgitte Weinberger. Find alle afsnit og de omtalte kortfilm her >