fbpx

Verdensmålene: kort fortalt

Med skolen i biografen

Dette undervisningsmateriale tager udgangspunkt i kortfilmpakken Verdensmålene: Kort fortalt

Pakken består af seks kortfilm, der alle har deltaget i OFF – Odense International Film Festival, Danmarks internationale, Oscar-, EFA- og Robertkvalificerende kortfilmfestival. OFF finder sted i Odense, som hvert år i uge 35 forvandles til et film­mekka med besøgende filmskabere fra hele verden, prestigefyldte priser og et hav af spændende programmer for filmelskere i alle aldre.

OFF hylder kortfilmen, og vi er derfor glade for at kunne tilbyde unge muligheden for at dykke ned i genrens mange former.

De seks kortfilm er vidt forskellige, men alle berører FN’s Verdensmål. Filmene tager udgangspunkt i flere forskellige mål, og vi kommer omkring både fattigdom, bæredygtighed, uddannelse, forbrug, ligestilling og meget mere.  Vi håber, at denne pakke vil berøre, berige og bevæge, og
ikke mindst sætte tanker og samtaler i gang blandt de unge.

FN’s 17 verdensmål spiller en stor og vigtig rolle i vores verden, og målene er vigtige at have på dagsorden – også i klasselokalet. Filmene i denne pakke kommer ind på mange forskellige af de 17 mål, og de tager os med til nye og ukendte steder for at bringe viden, udsyn og indsigt fra den jord, som vi alle er en del af.

Verden ligger mere end nogensinde før åben for vores fødder, og når man skal lære at navigere i den, kan det være vigtigt at vide, hvor man selv står, og samtidig kende det omkringliggende landskab, for ikke at fare vild. Hvis man vil være en del af verden, må man lære den at kende.

I Ashmina, der foregår i Nepal, sættes forholdet mellem fattigdom, manglende uddannelse og manglende ligestilling under debat, mens fattigdommen knyttes til klimaforandringer i dokumentaren om den colombianske pige Dulce, der lider af vandskræk. En anden dokumentar, den schweiziske All Inclusive, tager os med ombord på et krydstogt og får os til at tænke over bæredygtigt forbrug såvel som klimaforandringer, hvorimod Brother, move on viser os, hvordan den manglende ligestilling i Indien også skaber jobmuligheder, hvis man er innovativ og modig nok. I The Rabbit Hunt lærer fattigdommen (og måske sulten) også Chris og hans familie at klare problemerne på en anden, men måske ikke så sund måde. Sidst men ikke mindst vender animationsfilmen Hvis der var Krig i Norden blikket hjem mod Danmark og beder os tænke over verdensmål som fred og retfærdighed, som vi måske tager for givet.

Til underviseren: Om undervisningsmaterialet til “Verdensmålene: Kort fortalt”

Rabbit Hunt

Patrick Bresnans Rabbit Hunt fra 2017 handler om, når de kæmpestore industrielle landbrug i Floridas Everglades høster deres sukkerrør og efterfølgende brænder dem af, så flygter de vilde kaniner, der har gemt sig i markerne, og så står jægerne klar. Jagten er brutal, og den foregår kun med hænder og kæppe, men det handler om både mad og profit. Er du klar til at slå dit næste måltid ihjel?

Se opgavebeskrivelse
All Inclusive

Corina Schwingruber Ilićs All Inclusive fra 2018 tager udgangspunkt i drømmen om et krydstogt – all inclusive! Underholdning, sol og fest døgnet rundt. Fra skibet stævner ud, og indtil det rammer den næste havn, er det en lille verden for sig selv. Så kom med ombord i et døgnåbent maskineri, hvor du kan møde nogle af de mest grundlæggende modsætninger: rigdom og fattigdom, fællesskab og ensomhed, det naturlige og det kunstige, det bæredygtige og det der slet ikke er bæredygtigt.

Se opgavebeskrivelse
Ashmina

I Dekel Berensons Ashmina fra 2018 befinder vi os i Pokhara i Nepal, der tiltrækker paraglidingturister fra hele verden. Ashmina er 13 år og hjælper sin familie ved at arbejde på landingspladserne i stedet for at gå i skole. Hun er splittet mellem forpligtelserne og trangen til at bestemme selv: Under påvirkning fra udenlandske turister svæver fristelserne stadig mere lokkende foran hende, og man kan nå at tænke mange tanker på gåturen hjem fra arbejde mellem søen og Himalayabjergene.

Se opgavebeskrivelse
Brother, move on

I Antshi von Moos' Brother, move on fra 2018 er det, når mørket falder på, farligt at bevæge sig udenfor som kvinde eller pige i den indiske storby Delhi, men hvad gør man så, hvis man alligevel skal forlade sit hus? Jo, man kunne ringe til Geeta, der er en af de eneste kvindelige taxachauffører i Indien, og som gør byen til et tryggere sted for sine kønsfæller. En tur ad gangen.

Se opgavebeskrivelse
Dulce

Guille Isa & Angello Faccini's Dulce fra 2018 tager os med til Columbias Stillehavskyst, hvor det er en livsnødvendig evne at kunne svømme, for det er et område, hvor alle lever af havet og på havets nåde, og i de seneste år er hele landsbyer skyllet bort i tidevandsoversvømmelser. Men hvad gør man så, når man har vandskræk?

Se opgavebeskrivelse
Hvis der var krig i Norden

Puk Grasten besvarer i kortfilmen hvis der var krig i Norden fra 2019 spørgsmålene om: Hvad hvis Danmark var under et højreekstremistisk styre? Hvad hvis det styre erklærede krig mod resten af Skandinavien? Hvad hvis der var krig i Norden? Hvad hvis din mor var syg, og I var nødt til at flygte? Hvad hvis du boede i en teltlejr i Egypten? Hvad hvis din familie valgte nationalismen frem for dig? Hvad ville du så gøre?

Se opgavebeskrivelse