fbpx

Klima

Med skolen i biografen

Dette undervisningsmateriale tager udgangspunkt i kortfilmpakken Klima.

Pakken består af fem kortfilm, der alle har deltaget i OFF – Odense International Film Festival, Danmarks internationale, Oscar, EFA- og Robertkvalificerende kortfilmfestival. OFF finder sted i Odense, som hvert år i uge 35 forvandles til et film­mekka med besøgende filmskabere fra hele verden, prestigefyldte priser og et hav af spændende programmer for filmelskere i alle aldre.

OFF hylder kortfilmen, og vi er derfor glade for at kunne tilbyde unge muligheden for at dykke ned i genrens mange former.

Klima indgår i programmet for skoleåret 2023/2024 for skolebioordningen Med skolen i Biografen i Region Syddanmark. Filmene kommer vidt omkring, men fælles for dem er, at de på forskellig vis berører spørgsmål om natur, klima og miljø. Hvordan kan eller skal vi reagere på klimaudfordringerne? Hvem går klimaændringerne egentlig ud over?

I dokumentaren The Black Line er vi i Bangladesh, og vi oplever, hvordan mange menneskers hverdag allerede er dybt påvirket af vores forurening af naturen og klimaet, mens Ain’t No Fish blander musik og animation og viser, at klimaproblemerne naturligvis ikke kun er et problem for os mennesker, men for alle levende væsner. Den danske kortfilm Klimakrigeren stiller spørgsmålet om, hvad man skal gøre, når man gerne vil være med til at redde Jorden, men hele tiden støder ind i manglende forståelse for situationens alvor. I den norske kortfilm Penthouse undersøges det derimod, hvordan vi mon vil reagere, når klimakatastrofen har ramt os: Kommer vi i konflikt med hinanden, eller finder vi løsninger sammen? Materialets sidste film Dulce handler om pigen Dulce, der lærer at svømme og dermed giver os håb om, at vi også kan lære at tilpasse os, når klimaet ændrer sig.

Til underviseren: Om undervisningsmaterialet >

Undervisningsmaterialet til “KLIMA” samlet som PDF >

The Black Line

Tidlig morgen i Bangladesh. Muezzinens kald blander sig med sirener, naturen langs flodbredden er i forfald, en kvinde trækker sit fiskenet gennem flodens forurenede vand. Den tynde, sorte linje forbinder dem alle.

Se opgavebeskrivelse
Ain’t no Fish

Tekst og toner skyldes parret Russell og Sigman, og det er ingen anden end Hoagy Carmichael, der lægger stemme til balladen ‘Ain’t No Fish’, hvori det er så fint at tage på fisketur. Men hvad nu, hvis der slet ikke er nogen fisk mere? Det prøver sæler på Nordpolen at forholde sig til, med mere eller mindre held, i denne arktiske undervandsfabel.

Se opgavebeskrivelse
Klimakrigeren

Et ungt og passioneret menneske i Svendborg kaster sig ud i klimakrigen. Det ligner en vigtig kamp, men hvor går grænsen, og hvad gør man, når man møder den?

Se opgavebeskrivelse
Penthouse

Et dystopisk drama der kommer med et bud på, hvad der egentlig kommer til at ske, når vandet stiger os over hovedet. Nærværende, rørende, skræmmende og højaktuel.

Se opgavebeskrivelse
Dulce

På Columbias Stillehavskyst er det en livsnødvendig evne at kunne svømme, for det er et område, hvor alle lever af havet og på havets nåde, og i de seneste år er hele landsbyer skyllet bort i tidevandsoversvømmelser. Men hvad gør man så, når man har vandskræk?

Se opgavebeskrivelse