fbpx

Med Skolen i Biografen: Klima

Hvordan påvirker klimaforandringer din hverdag, hvis du bor på Columbia Stillehavskyst og arbejder i mangroveskovene, er en sulten sæl på Nordpolen eller en ung sydfynsk klimaaktivist? Det kan du få indblik i, hvis du bestiller billetter til kortfilmpakken ”Klima”, som er en del dette skoleårs udgave af Med Skolen i Biografen (MSiB). De første 4.000 billetter er allerede booket – så tøv ikke for længe!

Film i det korte format er som skabt til undervisning. På kort tid kommer vi vidt omkring, både geografisk og tematisk. Derfor var det med stor begejstring, at OFF – Odense International Film Festival i 2017 valgte at blive en del af projektet Med Skolen i Biografen. Siden har OFF suppleret det eksisterende, ambitiøse tilbud til børn og unge med fabelagtige kortfilmpakker og skræddersyet undervisningsmateriale. Filmformatet er kort, men effekten lang, og der er helt sikkert meget at diskutere både i og uden for klasseværelset efterfølgende.

Kortfilmpakken 2023/2024: Klima
De fem film, som udgør årets kortfilmpakke, kommer vidt omkring, men fælles for dem er, at de på forskellig vis berører spørgsmål om natur, klima og miljø. Hvordan kan eller skal vi reagere på klimaudfordringerne? Og hvem går klimaændringerne egentlig ud over?

I dokumentaren The Black Line er vi i Bangladesh, og vi oplever, hvordan mange menneskers hverdag allerede er dybt påvirket af vores forurening af naturen og klimaet, mens Ain’t No Fish blander musik og animation og viser, at klimaproblemerne naturligvis ikke kun er et problem for os mennesker, men for alle levende væsner. Den danske kortfilm Klimakrigeren stiller spørgsmålet om, hvad man skal gøre, når man gerne vil være med til at redde Jorden, men hele tiden støder ind i manglende forståelse for situationens alvor. I den norske kortfilm Penthouse undersøges det derimod, hvordan vi mon vil reagere, når klimakatastrofen har ramt os: Kommer vi i konflikt med hinanden, eller finder vi løsninger sammen? Materialets sidste film Dulce handler om pigen Dulce, der lærer at svømme og dermed giver os håb om, at vi også kan lære at tilpasse os, når klimaet ændrer sig.

Filmene:

  • Penthouse (20 min., OFF22, fiktion, Norge)
  • Black Line (11 min., OFF18, dokumentar, Schweiz)
  • Ain’t No Fish (3 min., OFF14, animation, Storbritanien)
  • Dulce (10 min., OFF19, fiktion, USA)
  • Klimakrigeren (17 min., OFF22, fiktion, Danmark)

Om undervisningsmaterialet
Med til kortfilmpakken for skoleåret 2023/2024 hører også undervisningsmateriale, der har opgaver til de enkelte film og blandt andet kan benyttes indenfor fagene mediefag, dansk og samfundsfag. Målgruppen er de ældste klassetrin i folkeskolen samt ungdomsuddannelserne. Materialet kan tilgås via OFFs website, ligesom det kan downloades som PDF. Klip fra filmene ligger også tilgængelige, så eleverne kan dykke ned i de enkelte film efter at have set dem i biografen.

Undervisningsmateriale til kortfilmpakken Klima på website >
Undervisningsmaterialet til kortfilmpakken Klima samlet som PDF >
Til underviseren: Om undervisningsmaterialet >

Book billetter
Kortfilmpakken Klima indgår i programmet for skoleåret 2023/2024 for skolebioordningen Med skolen i Biografen i Region Syddanmark, Region Hovedstaden, Region Midtjylland, Region Sjælland og Region Syd-og Sønderjylland. Billetter til filmvisningerne kan bookes på Center for Undervisningsmidlers hjemmeside.

Tidligere sæsoner
OFF har siden 2017 præsenteret stærke kortfilmpakke til MSiB med tilhørende undervisningsmateriale.
Tidligere sæsoner tæller:

Unge Stemmer
Hvem er jeg?
Verdensmålene: Kort fortalt 
Made in Europe
Best OFF
Prisvindere
Dem og OS

Læs mere om Med Skolen i Biografen hos Filmcentralen. 

Kortfilmpakken Klima er en del af Det Danske Filminstituts koncept Med Skolen i Biografen og er blevet til med støtte fra DFI.